Azijske berze pale, slabiji dolar

Azijske berze pale, slabiji dolar

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio je u minusu 0,2 posto što je najniži nivo u dva meseca.

Na azijskim su berzama u četvrtak cene akcij pale, kao i dan pre na Wall Streetu, jer zbog slabosti globalne ekonomije i poslovnih rezultata kompanija ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Australiji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,1 i 0,4 posto.

Stoga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, skliznuvši na najniži nivo u dva meseca.

Loše raspoloženje na tržištima posledica je jučerašnjeg pada berzovnih indeksa na Wall Streetu za otprilike 1 posto, čime su izgubljeni gotovo svi dobici od prethodnoga dana.

Dan pre cene akcija na najvećoj svetskoj berzi snažno su porasle zahvaljujući nadi ulagača da će se poslovni rezultati američkih kompanija poboljšati.

Foto: getty

Foto: getty

Uz to, makroekonomski pokazatelji ne ulivaju previše nade da će se rast globalne ekonomije tako skoro ubrzati, pa ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama.

Podršku tržištima pružaju samo cene nafte, koje su se znatno oporavile nakon oštrog pada početkom godine. No, i one prilično osciliraju, s obzirom da je malo naznaka da se ponuda smanjuje, a potražnja raste.

Jutros je na američkom tržištu cena barela skliznula 0,8 posto, na 45,85 dolara, nakon što je juče skočila 3,5 posto. I na londonskom je tržištu barel jutros pojeftinio za 0,8 posto, na 47,22 dolara, nakon što je juče poskupeo 4,6 posto.

A na valutnim je tržištima dolar oslabio, pa je njegov kurs jutros skliznuo na 108,60 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 108,80 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cena evra dostigla 1,1425 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1385 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Ulagači obeshrabreni
Next EPS: Sa pet potpisanih ugovora stabilnost kompanije obezbeđena

You might also like

Berza

Beogradska berza: Indeksi u minusu, NIS naprometniji

Današnji trgovački dan doneo je nešto intezivniju investicionu aktivnost uz negativno kretanje berzanskih indeksa. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 383,9 miliona RSD (3,1 milion EUR), a najveći deo prometa

Najvažnije vesti

Produktna berza: Izveštaj Američkog ministarstva poljoprivrede podigao cene na srpskom tržištu

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje iznosio je 525 tona robe što je 2,5 puta veći promet u odnosu na prethodnu sedmicu.

Berza

Wall Street: Najveći dnevni pad indeksa u dva meseca, investitore zabrinule najave ubrzanog tempa povećanja kamata u SAD

Cene akcija na američkim berzama u sredu su pale nakon što je Centralna banka SAD povećala kamatne stope i nagovestila da bi sledeće godine mogla ubrzati tempo povećanja cene novca.