Zbog cene vrtića roditeljima se vraća po 150.000 dinara

Zbog cene vrtića roditeljima se vraća po 150.000 dinara

Povodom tužbe protiv gradske uprave zbog nezakonitog obračunavanja cene vrtića, Prvi osnovni sud presudio je u korist roditelja, pišu Večernje novosti.

Tužbe građana su usledile posle mišljena Vrhovnog kasacionog suda da roditelji imaju pravo na naknadu štete, jer su plaćali nekoliko puta višu cenu od predviđene zakonom.

“Prosečan iznos po tužbenom zahtevu je oko 150.000 dinara. U toku je žalbeni postupak, po čijem okončanju će presude postati pravosnažne, a realno je da čitav proces bude gotov do kraja godine”, piše list.

Kako piše list, sve je više zahteva Beograđana a samo u aprilu je Prvom osnovnom sudu stiglo 5.000 tužbi.

Foto:odishasuntimes.com

Foto:odishasuntimes.com

Iako su donete prve sudske presude u korist roditelja, iz Skupštine grada i predškolskih ustanova najavljuju da će uložiti žalbe i boriti se na sudu.

Nezakonita naplata računa za vrtić odnosi se na period od 3. aprila 2010. do 31. decembra 2014. godine kada su roditelji plaćali mnogo veći iznos od zakonom propisanih 20 odsto od ekonomske cene, pa su mesečni računi u Beogradu iznosili 8.700, a potom i 9.700 dinara.

Od 1. januara 2015. godine računi za vrtiće počeli su da se plaćaju po zakonskim propisima, odnosno roditelji plaćaju 20 odsto od ekonomske cene. U Beogradu je cena vrtića 5.427 dinara mesečno.

U aprilu je Prvom osnovnom sudu stiglo 5.000 tužbi gradjana zbog nezakonitog obračuna cene za vrtiće, naveo je list.

Izvor: GdeInvestirati/B92/VečernjeNovosti
Previous Prošle godine menadžeri hedge fondova zaradili 13 milijardi dolara
Next Michael Davenport: EU tri milijarde evra donirala Srbiji za 15 godina

You might also like

Društvo

Većina zgrada u Srbiji, uključujući i Beograd, nema gromobran

Meteorolog Časlav Stanojević kaže da bi trebalo pokrenuti policijsku istragu kako se desilo da na ulici u gradu poginu dve devojčice od udara groma i da li je Hala sportova,

Društvo

Za ručak s Buffettom platio 3,3 miliona dolara

Anonimni kupac platio je na aukciji 3,3 miliona dolara kako bi ručao s Warrenom Buffettom, jednim od najbogatijih ljudi na svetu.

Društvo

Burgeri od insekata uskoro i u Švajcarskoj

Švajcarski lanac supermarketa Coop počeće od sledećeg proleća da prodaje proizvode, poput hamburgera i ćufti, koji sadrže instekte, piše švajcarski list Local, navodeći da je redakciji to potvrđeno iz tog