Wall Street: Indeksi skočili za više od 1 odsto

Wall Street: Indeksi skočili za više od 1 odsto

Rast energetskog sektora zahvaljuje se rastu cena nafte na američkom tržištu od 4 odsto zbog smanjenog snabdevanja iz Kanade i nekih drugih zemalja što je otklonilo strahovanja od posledica prekomerne proizvodnje.

Na Wall Streetu su u utorak berzovni indeksi skočili više od 1 odsto, što se zahvaljuje rastu cena nafte i nadi ulagača da će se poslovni rezultati kompanija u sledećem razdoblju poboljšati.

Dow Jones ojačao je 1,26 posto, na 17.928 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,25 posto, na 2.084 boda, a Nasdaq indeks 1,26 posto, na 4.809 bodova.

Svih 10 sektora S&P 500 indeksa juče je dobilo na vrednosti, pri čemu su najviše, 1,75 posto, skočile cene akcija u energetskom sektoru.

To se zahvaljuje skoku cena nafte na američkom tržištu za 4 posto zbog smanjenog snabdevanja iz Kanade i nekih drugih zemalja, pa su otklonilo strahovanja od posledica prekomerne proizvodnje.

Pozitivno je na tržište uticao i uspon cena akcija na svetskim tržištima, napredak u pregovorima između EU-a i Grčke o rešavanju grčkih dužničkih problema, kao i poruka japanskih vlasti da su spremne preduzeti mere za slabljenje jena.

Foto: dailytimess.tk

Foto: dailytimess.tk

Uspon cena akcija zahvaljuje se i nadi ulagača da će se u sledećem razdoblju poboljšati finansijski rezultati kompanija.

Sezona objava poslovnih izveštaja za prvo tromesečje je pri kraju, a u anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa pale za 5,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a da su prihodi smanjeni za 1,9 posto.

Niz kompanija objavio je u poslovnim izveštajima da očekuje poboljšanje finansijskih rezultata u sledećem razdoblju, što je podstaklo nadu da je recesija zarada, koja traje već gotovo godinu dana, pri kraju.

“Ne očekujemo neko veliko poboljšanje u zaradama, no verujem da u drugom tromesečju može doći do rasta prihoda”, kaže Dan Farley, strateg u U.S. Bank Wealth Management.

I na evropskim su berzama cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,68 posto, na 6.156 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,65 posto, na 10.045 bodova, a pariski CAC 0,36 posto, na 4.338 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Deo korejskog Doosan Engineeringa preuzima GE
Next Azijske berze: Dolar oslabio, ulagači oprezni

You might also like

Berza

Beogradska berza: Ukrštanje indeksa, snažan rast Tehnogasa

Poslednji trgovački dan obeležila je slaba investiciona aktivnost, uz mešovito kretanje berzanskih indeksa. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 9,4 miliona RSD (76,5 hiljada EUR), dok je Belex15 blago oslabio

Svetske berze

Alrosa: Prodaja dijamanata porasla skoro za trećinu na godišnjem nivou

Prodaja Alrosinih dijamanata u 2016. godini porasla je skoro za trećinu, što ukazuje na oporavak svetskog tržišta dragog kamenja, saopštila je kompanija.

Berza

Bitcoin postao skuplji od zlata

Cena virtuelne valute danas je dosegla istorijski najviši nivo i po prvi put je premašila cenu unce zlata.