Novi razgovori o Siriji zakazani za 17. maj u Beču

Novi razgovori o Siriji zakazani za 17. maj u Beču

Međunarodna grupa za podršku Siriji održaće sastanak 17. maja u Beču, saopštilo je juče ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Ministar Sergej Lavrov “planira” da učestvuje na sastanku Grupe koju čine predstavnici 17 ključnih zemalja, sledeće nedelje u austrijskoj prestonici, rekao je portparol ruskog ministarstva za AFP.

Rusija i Sjedinjene Američke Države juče su postigli dogovor o intenziviranju napora za iznalaženje političkog rešenja za konflikt u Siriji i produženje prekida vatre na čitavoj teritoriji Sirije.

Te dve države, kopredsedavajuće Međunarodne grupe za podršku Siriji, ukazale su i na napredak postignut na ublažavanju borbi, ali i na “poteškoće koje su registrovane u nekim delovima zemlje, posebno u poslednje vreme, kao i na uporne probleme u obezbeđenju dostavljanja humanitarne pomoći opkoljenim gradovima”.

Privremeni prekid vatre između snaga sirijskog režima i pobunjenika je stupio na snagu prošle nedelje na području Alepa, nakon što je prethodno dogovoreno primirje od 27. februara propalo.

Lavrov i Kerry o kriznim žarištima

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni tajnik John Kerry razgovarali su o mogućnosti angažovanja Međunarodne grupe za podršku Siriji kako bi se ojačalo primirje u Siriji, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Oni su takođe razgovarali o pitanju izraelsko-palestinskog pomirenja i situaciji u zoni sukoba u Nagornom Karabahu, navelo je rusko ministarstvo, prenosi agencija Reuters.

Dvojica ministara su razgovarala o načinu rešavanja sukoba u Siriji kroz jačanje primirja koje se ne primenjuje na teroriste i podršku pregovorima u Siriji u kojima su posredovale SAD, a koji se vode u Ženevi, dodaje Ministarstvo.

Izvor: Agencije
Previous Grčka podstakla rast akcija na evropskim berzama, nafta iznad 45 dolara, raste vrednost američke valute
Next Problematični krediti nisu i nenaplativi

You might also like

Geopolitika

Tajvan obustavio izvoz nafte i uvoz tekstila iz Severne Koreje

Tajvan je obustavio izvoz rafinirane nafte i tečnog zemnog gasa u Severnu Koreju, kao i uvoz odeće i tekstila iz te zemlje, u skladu s rezolucijama Ujedinjenih nacija. 

Geopolitika

Održan prvi sastanak lidera EU bez britanskih predstavnika

Lideri 27 zemalja članica EU pozvali su u sredu britansku vladu da što pre obavesti Brisel o namerama povlačenja Velike Britanje iz Unije i obećali dalji razvoj Unije sa 27

Geopolitika

Poljska protiv formiranja “ekskluzivnog kluba članica” unutar EU

Šef diplomatije Vitold Vaščikovski rekao je da Poljska ne želi katastrofu Evropske unije u vidu posebne dublje integracije i zasebnih institucija za evrozonu i da zato insistira da se obavi