Bloomberg: Evroobveznice Srbije bezbedna luka u slučaju izlaska Velike Britanije iz EU

Bloomberg: Evroobveznice Srbije bezbedna luka u slučaju izlaska Velike Britanije iz EU

Ima jedna postkomunistička država gde su investitori pronašli zaštitu od rizika ukoliko Velika Britanija napusti EU, – Srbija, piše Bloomberg.

U članku pod naslovom “Brexit Exodus Skips Serbian Bonds With EU Membership in Limbo” njujorška agencija piše da su evroobveznice države Srbije nadmašile one u Poljskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji u poslednjih mesec dana, zbog narastajućeg straha u tim zemljama da će pretrpeti gubitke teške više milijardi evra u sredstvima EU, ako Velika Britanija u junu na referendumu glasa za izlazak iz Unije.

Budući da je zahtev Srbije za pridruživanje 28-članom bloku već sedam godina “u vazduhu”, ta zemlja je zaštićenija od svojih suseda u pogledu posledica mogućeg Brexit-a, prema oceni nemačke Commerzbank AG i austrijske Raiffeisen Bank International AG.

Obe banke preporučuju klijentima kupovinu srpskih obveznica, kojima pogoduju vladini planovi za reformu ekonomije, što stvara osnovu za podizanje njihovog kreditnog rejtinga.

Čak i ako Britanci glasaju 23. juna za ostanak u EU, srpski dug će i dalje biti na dobitku nakon što je prošlomesečna izborna pobeda potvrdila mandat vladi da ubrza proces pridruživanja EU do 2020. godine, prema oceni Commerzbank.

“Srbija je u poziciji da manje izgubi”, izjavio je Simon Quijano-Evans, glavni strateg za tržišta u usponu Commerzbank, sa sedištem u Londonu, koji preporučuje kupovinu srpskih obveznica s rokom dospeća 2021. umesto poljskih sa sličnim rokom.

Mada su u Raiffeisen Bank optimisti u pogledu srpskih dužničkih hartija, ipak smatraju da zemlja nije potpuno imuna na izvesno prelivanje uticaja od Brexit-a, dodaje se u tekstu.

Preporuka za Raiffeisen Bank kupovinu srpskih tromesečnih obveznica više je povezana za ishod izbora prošlog meseca nego za relativno manju izloženost zemlje prema efektima Brexit-a, kaže Gintaras Shlizhyus, strateg te banke sa sedištem u Beču.

Srpska napredna stranka premijera Aleksandra Vučića obećala je da će osloboditi javni bilans tereta gubitaka više od 500 državnih preduzeća i da će srezati broj zaposlenih u javnom sektoru, što je zahtev iz aranžmana iz predostrožnosti koji Srbija ima sa MMF-om, da bi zemlji bila na raspolaganju kreditna linija od 1,2 milijarde dolara kako bi poduprla stanje državnih finansija, navodi se u tekstu.

Izvor:Bloomberg/Tanjug
Previous Beogradska berza: NIS u centru pažnje zbog objave rezultata, indeksi u crvenom
Next Za Tata Steel UK zainteresovano sedam kupaca

You might also like

Svetske berze

Najvažnije stvari koje treba znati o današnjem tržištu

Kako se menjaju podaci, tako se menja i tržište sa kojim treba ići u korak.

Svetske berze

Azijske berze: Izveštaji o nuklearnoj probi spustila berze

Na azijskim berzama najvažniji indeksi pali su u utorak pod pritiskom medijskih izveštaja o nuklearnoj probi u Severnoj Koreji, a najviše je na gubitku južnokorejsko tržište kapitala.

Berza

Azijske berze: Rast cena sirovina podstakao berze

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija porasle, najviše u energetskom i rudarskom sektoru, jer je snažan rast cena nafte izazvao i poskupljenje drugih sirovina, dok je kurs dolara stabilan.