Baltičke države: Stanovi najjeftiniji u Rigi

Baltičke države: Stanovi najjeftiniji u Rigi

Cene stanova u glavnom gradu Letonije su još daleko od nivoa pre početka finansijske krize. U poređenju sa druge dve prestolnice Baltičkih država, stambeni kvadrat u Rigi je najjeftiniji.

Najbrži oporavak tržišta beleži Estonija, a cene stanova u glavnom gradu Talinu su još uvek za 9 odsto niže od svog vrhunca 2008. godine.

Oporavak tržišta nekretnina u Litvaniji je nešto sporiji pa su cene stambenih nekretnina u prestolnici Viljnusu, posmatrano u istom periodu, za trećinu jeftinije.

Letonija je daleko od povratka na vreme pre 2008. Iako je broj transakcija u prvom kvartalu 2016. porastao za 26 odsto, cene u Rigi su za 58 odsto niže od najviših nivoa zabeleženih pre krize.

“Postoji nekoliko ograničavajućih faktora na tržištu nekretnina; problematična demografska i poslovna sitacija te nepovoljna klima za strane investitore”, kaže Aigars Zarins, predsednik kompanije Balsts. “Pozitivno je što su plaće nešto veće a krediti za mlade porodice sa decom su dostupniji. Međutim to nije dovoljno da tržište nekretnina u Letoniji napreduje istim tempom kao u Estoniji i Litvaniji”, mišljenja je Zarins.

Najjeftiniji stanovi u Rigi su u zgradama iz sovjetskog perioda i kreću se, od 476 evra do 823 evra po metru kvadratnom.

Kvadrat stana u novim zgradama, zavisno od lokacije, košta između hiljadu do 3.900 evra u centru grada.

Iznajmljivanje poslovnog prostora u aprilu koštalo je od 12-16 evra po kvadratu, dok je u centru grada prosečna cena iznajmljivanja poslovnog prostora iznosila je 19 evra po metru kvadratnom.

Izvor:Agencije
Previous Grčka posle godina krize okreće novi list
Next Emirates Group: Veća dobit za 50 odsto

You might also like

Rezidencijalne nekretnine

Crna Gora: Prodaja stanova pala, cene iste

Interesovanje za kupovinu i zakup stanova u drugom kvartalu ove godine u Crnoj Gori je značajno opalo, ali nije dovelo do snižavanja cena stanova.

Nekretnine

Mali zaustavio planove izgradnje zgrada u dva novobeogradska bloka

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da je zaustavio izgradnju stambenih zgrada u dva novobeogradska bloka.

Rezidencijalne nekretnine

Nekretnine u SAD-u najviše kupuju Kinezi

U petogodišnjem razdoblju zaključno s prošlom godinom kineska ulaganja u stambene i komercijalne nekretnine u SAD-u premašila su 110 milijardi dolara.