Zbog nameštanja cena piva kazna od 90 miliona evra

Zbog nameštanja cena piva kazna od 90 miliona evra

Nekoliko maloprodavaca kažnjeni su od strane Nemačke Federalne kancelarije za kartele sa ukupno 90,5 miliona evra zbog nameštanja cena piva.

Novčane kazne su proistekle iz najnovije runde istrage započete 2010. godine, koja je ovaj put rezultirala ukupnim iznosom “globe” od oko 242 miliona evra, uključujući kazne za dogovaranje cena kafe, slatkiša, hrane za kućne ljubimce i proizvoda za negu tela, rekao je danas portparol kancelarije za kartele, prenosi Wallstreet Journal.

Kancelarija za kartele je otkrila da su trgovci u dosluhu sa nemačkom podružnicom pivare Anheuser-Busch InBev utvrđivali cene piva između 2006. i 2009. godine, posebno za njene pšenične pivske brendove – Beck’s, Hasseröder i Franziskaner, navodi američki finansijski dnevnik.

Među kažnjenim trgovcima nalazi se i Metro AG, različiti ogranci lanca supermarketa Edeka, A. Kempf Getrenkegrozhandel, kao i Neto Marken-Diskont AG. Ove kompanije su dobile niže kazne jer su pristale na nagodbu.

Kancelarija za kartele nije kaznila pivaru AB InBev, kao ni grupaciju supermarketa Reve zbog njihove saradnje u istrazi.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous HTC: Gubitak zbog pada prodaje
Next Slabe šanse da će FED povećati kamatne stope

You might also like

Kompanije

U Srbiji provizije dozvoljene, u Nemačkoj zabranjene

Pojedine banke pored zarada od visokih kamata i visokih provizija, ne odustaju od naplata godišnjih održavanja kredita.

Banke i finansije

Lloyds banka ponovo u rukama privatnog sektora

Britanska banka Lloyds, koju je vlada u Londonu spasila na vrhuncu finansijske krize, ponovo se našla u potpunom privatnom vlasništvu.

Kompanije

Telekom Srbija prestigao NIS po dobiti

Železara „Smederevo” će najverovatnije na kraju 2015. godine biti najveći gubitnik sa minusom od 17,7 milijardi dinara.