“Panama papers” objavljeni na internetu, brojna imena i adrese iz Srbije i drugih država članica bivše SFRJ

“Panama papers” objavljeni na internetu, brojna imena i adrese iz Srbije i drugih država članica bivše SFRJ

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) objavio je sinoć ogromnu bazu dokumenata “Panama papers” na kojoj se nalaze brojna imena i adrese iz Srbije i drugih država članica bifše SFRJ.

Na listi se nalazi devet kompanija sa Devičanskih ostrva, 54 imena, tri posrednika, kao i 48 adresa povezanih sa Srbijom. Pretragom se dobijaju i adrese iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.

Baza, koja se može pronaći na linku offshoreleaks.icij.org obuhvata najmanje 21 destinaciju – od Nevade (SAD) do Hong Konga i Britanskih devičanskih ostrva.

ICIJ ističe da ove informacije objavljuje zarad javnog interesa.

Panamski papiri” pokazali su kako ljudi koriste offshore firme kako bi izbegli plaćanje poreza i sankcije, podseća BBC.

Papiri su pripadali advokatskoj firmi Mossack Fonseca, čije je sedište u Panami, a procureli su zahvaljujući nepoznatom izvoru. Ta kompanija, međutim, poriče da je uradila išta pogrešno.

Istraga u kojoj sudjeluje novinarski konzorcij od 100 dnevnih listova odnosi se na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. te pokazuje da su neke kompanije registrirovane u poreznim oazama korišćene za pranje sumnjiva novca, trgovinu oružjem i drogama te za utaju poreza.

Mossack Fonseca je, sudeći prema dokumentima, otvorila više od 200.000 offshore firmi u poreznim oazama .

Izvor:Agencije
Previous Brazil: Poništeno glasanje za opoziv predsednice Dilme Rousseff
Next NIS sutra predstavlja rezultate za prvi kvartal

You might also like

Društvo

Stižu mobilni inspektori, poslodavci čuvajte se

Cilj formiranja zajedničke inspekcije Poreske uprave i Inspektorata rada suzbijanje sive ekonomije i veća zaposlenost, rekao je ministar za rad Zoran Đorđević.

Društvo

Aleksandar Vučić: Nema “vruće mi je, ne mogu da radim”

Mandatar Aleksandar Vučić je prilikom otvaranja fabrike kompanije Bakament govorio o radnim navikama i istakao važnost Ministarstva obrazovanja.

Društvo

Srbija dobija digitalni sistem za automatsku overu zdravstvenih kartica

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, zajedno sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem, predstaviće u danas novi digitalni sistem za automatsku