Marko Čadež: Velika mogućnost privredne saradnje Srbije i Kanade

Marko Čadež: Velika mogućnost privredne saradnje Srbije i Kanade

Investitori Kanade najviše su zainteresovani za sektore rudarstva, energetike i poljoprivrede u Srbiji, dok su najveći izvozni aduti naše zemlje za to tržište poljoprivredni i IT proizvodi i usluge, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i istakao da ima prostora za još bolju privrednu saradnju Srbije i Kanade.

Čadež je, nakon otvaranja edukativnog programa “Leader project 2016” poslovne škole Ivey Business school, u organizaciji Kanadsko-srpskog poslovnog udruženja CANSEE, PKS i ambasada Kanade, poručio da je svaki put kada je organizovan forum dve zemlje sklopljen i neki dobar posao, pa se nada, kako je rekao, da će i ovaj projekat unaprediti saradnju i bolje povezati dve zemlje.

Kanadski ambasador u Beogradu Philip Pinnington ukazao je na velike mogućnosti unapređenja privredne saradnje u razlicitim granama.

Govoreći o “Leader projektu”, rekao je da je veoma koristan za preduzetnike i daje im šansu da unaprede poslovanje i povežu se sa poslovnim partnerima.  

Čadež je dodao da je ovakav projekat, koji PKS podržava, primer kako sve mogu da se podrže domaći preduzetnici u ovoj godini koja je proglašena Godinom preduzetništva, a koja ne znači samo novčana podrška.

foto: edrants.com

foto: edrants.com

Osnovni cilj ovih raznovrsnih programa poslovne edukacije je pružanje privrednicima dodatne vrednosti kako bi poboljšali poslovne performanse, razvijali nove poslovne ideje, uspostavljali nove vidove saradnje, rekao je Čadež ističući i mogućnost umrežavanja ne samo polaznika već i uspostavljanje kontakata sa predstavnicima kompanija koje će posetiti ili upoznati tokom obuke.

Mirjana Dončić-Beaton, izvršna direktorka CANSEE ističe da je glavna ideja ovog projekta da se tokom predstojećih godina sprovođenja tog programa u Srbiji postepeno okupi veća grupa lidera preduzetnika koji će svojim stečenim znanjem i kontaktima omogućiti poboljšanje konkurentnosti srpske privrede.

“Projekat je okupio 30 polaznika, a očekujemo da će ih sledeće godine biti još više. Svi koji su zainteresovani, mogu informacije o ovom programu naći na našem sajtu”, rekla je ona pozivajući preduzetnike da se uključe u program.

U Srbiji posluje više od 50 kompanija iz Kanade, a neke od njih su najznačajniji investitori u oblasti rudarstva.

Tokom poslednjih nekoliko godina kanadski investitori su ulagali u sektor poljoprivrede i energetike.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Najvažnije stvari koje treba znati o današnjem tržištu
Next Kina: Facebook dobio sudski spor

You might also like

Makroekonomija

OECD traži dodatne mere na strani potražnje zbog straha od deflacije

Zbog jačanja straha od inflacije, nužne su dodatne mere fokusirane na jačanje potražnje, poručio je glavni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Angel Gurria.

Najvažnije vesti

Mario Draghi odbacio ideju da se omogući izlaz iz evrozone insolventnim članicama

Evro je neopoziv, poručio je na marginama skupa Evropske centralne banke (ECB) u Rigi guverner ECB-a Mario Draghi komentarišući ideje da se članicama Evrozone omogući izlazak iz iste po uzoru na proceduru

Tema dana

Italijanski izvoz u Srbiju povećan 7,1 odsto

Italija je zabeležila rast izvoza u Srbiju u prvih pet meseci 2018. za 7,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je Ambasada Italije u Beogradu.