Liste koje su osvojile mesta u Skupštini Srbije “zaradile” 1,8 miliona po poslaniku

Liste koje su osvojile mesta u Skupštini Srbije “zaradile” 1,8 miliona po poslaniku

Sve liste koje su osvojile mesta u Skupštini Srbije narednih dana podeliće iz državne kase 464.520.000 dinara.

Kako su izračunale “Novosti” svaka lista će po osvojenom mandatu dobiti 1.858.080 dinara. Najviše će pripasti pobednicima, pa će na račun SNS, koja će imati 131 predstavnika u parlamentu, leći nešto više od 243,4 miliona dinara.

Ova postizborna transakcija zapravo je nastavak isplate novca koje je država izdvojila za finansiranje kampanje. Najpre su sve liste koje su učestvovale na izborima na ravne časti podelile 116,1 milion, a osvajačima mandata preostao je veći “kolač” – 464.520.000 dinara.

Od te sume, savezu SPS-JS za osvojenih 29 mandata pripada oko 53,9 miliona dinara, dok će radikali za 22 poslanika dobiti 40,8 miliona. Pokretu “Dosta je bilo” i koaliciji oko DS (osvojili po 16 mandata) pripada isti iznos – 29,7 miliona. Iste sume, nešto više od 24 miliona, sleduju savezu SDS-LDP-LSV i koaliciji Dveri-DSS, koje će imati po 13 predstavnika u zakonodavnom domu. Manjinske liste dobiće od 1,8 do 7,4 miliona dinara.

Strankama koje se vraćaju u Skupštinu, kao i onima koje prvi put postaju parlamentarne, ove će biti “prelazna” uplata pre nego što budu dopisane na stalni platni spisak države. Jer, sve partije koje imaju mandate dobijaju svakog meseca novac za redovan rad.

Nova računica – koliko će novca ići na račun svake partije – moći će da se napravi tek kad zvanično počne da radi novi skupštinski saziv. Sve dotad, partije iz odlazećeg sastava dobijaće svoje dosadašnje mesečno “sledovanje”.

“Pojedinačne iznose za finansiranje redovnog rada koje će svaka stranka dobijati moguće je tačno definisati tek nakon konstituisanja Narodne skupštine, verifikacije mandata poslanika, izveštaja skupštine o verifikovanim mandatima i nakon dostavljanja svih koalicionih sporazuma” – rekli su za “Novosti”, u Ministarstvu finansija.

Previous Impol Seval: Prvi kvartal obeležio rast proizvodnje od 14,5 odsto
Next Šabac, jedan od najboljih gradova i opština u regionu

You might also like

Društvo

Srbija: Uskoro se ukida porez na donacije i poklone

U prvoj polovini 2017. godine trebalo bi da bude ukinut porez na donacije i humanitarnu pomoć u Srbiji , pišu Večernje novosti.

Društvo

Bugarska: Stopa nezaposlenosti 5,9 odsto

Stopa nezaposlenosti u Bugarskoj u junu je smanjena na 5,9 odsto, dok je u istom mesecu prošle godine iznosila 7,8 odsto, podaci su evropske statističke službe Evrostat.

Društvo

Tržište organske hrane u usponu

Trgovci kažu da je potražnja za organskom hranom na zavidnom nivou u poslednjih deset godina. Prema pisanju Guardiana, prodaja organske hrane je porasla jer su kupci stavili kvalitet ispred cene.