Kina: Facebook dobio sudski spor

Kina: Facebook dobio sudski spor

Sud tvrdi da je kineska prehrambena firma Zhongshan Pearl River “prekršila moralna načela očiglednom namerom oponašanja i kopiranja tuđeg poznatog zaštićenog imena”.

Sud u Pekingu presudio je u korist popularne mreže Facebook, a protiv kineske prehrambene firme koja je registrirala “face book” kao zaštićeno ime, objavili su u ponedeljak britanski mediji.

U obrazloženju presude stoji da je kineska firma “prekršila moralna načela” “očiglednom namerom oponašanja i kopiranja tuđeg poznatog zaštićenog imena”, objavio je BBC.

Firma Zhongshan Pearl River inače proizvodi čips i konzervirano povrće, a registrovala je “face book” 2014. godine. Prema kineskim zakonima, multinacionalne kompanije moraju dokazati da su njihovi brendovi poznati i u Kini. Po pisanju Wall Street Journala, “face book” preveden na kineski glasi “lian shu”, što je po tvrdnjama Zhongshan Pear Rivera referenca na istorijski lik u kineskoj operi.

Društvena mreža Facebook blokirana je u Kini, a u poslednje vreme pokušava pozitivnim pristupom ukloniti tu blokadu. Obrazloženje je u kineskim medijima podstaklo špekulacije da bi i Peking mogao ublažiti tvrd stav prema Facebooku.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Marko Čadež: Velika mogućnost privredne saradnje Srbije i Kanade
Next NOK: Priznavaće se neformalno obrazovanje, promene na tržištu rada

You might also like

Banke i finansije

American Express: Prihodi smanjeni 2 odsto, neto dobit pala 13 odsto

Prihodi American Expressa iznosili su u proteklom tromesečju 7,9 milijardi dolara, 2 odsto manje nego godinu dana pre, a kako je ta svetska kompanija izvestila da smanjuje troškove u skladu

Kompanije

PKS: 75 odsto firmi biće oslobođeno plaćanja članarine

Od naredne godine obaveze plaćanja članarine za članstvo u Privrednoj komori Srbije (PKS) biće oslobođeno 75 odsto firmi, dok će preostale plaćati manji iznos nego do sada.

IT

HP sprema oko 5.000 otkaza

Kompanija Hewlett-Packard (HP) sprema oko 5.000 otkaza kako bi smanjila troškove poslovanja, otkrili su anonimni izvori iz same industrije.