Beogradska berza: Solidan promet obveznica, rast Metalca

Beogradska berza: Solidan promet obveznica, rast Metalca

Domaće tržište akcija danas je zabeležilo blagi pad vrednosti, dok su solidnom prometu doprinele državne dužničke hartije. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 86,5 miliona RSD (0,7 miliona EUR), dok je indeks Belex15 pao 0,2% na 617,9 poena.

Najprometnija akcija bio je gornjomilanovački Metalac (MTLC) koji je porastao 1,1% na 2.750 RSD uz promet od 1,4 miliona RSD. Od početka aprila Metalac je porastao preko 8%, nakon što je kompanija objavila predlog dividende od 155 RSD po akciji i predlog emisije 100% akcija iz dobiti. Ex-dividend dan za ovu hartiju je ponedeljak, 16. maj.

Uoči sutrašnje objave kvartalnih rezultata, Naftna industrija Srbije (NIIS) je blago porasla na 618 RSD uz skroman promet od 0,9 miliona RSD.

Energoprojekt holding (ENHL) je porastao 0,7% na 1.063 RSD uz realizaciju od 0,8 miliona RSD, dok je bečejski Sojaprotein (SJPT) oslabio 4,4% na 847 RSD uz skromno trgovanje od 0,2 miliona RSD. Imlek (IMLK) je ojačao skoro 1% na 5.200 RSD uz promet od 0,7 miliona RSD, dok je Halkbank (CCNB) predvodio gubitnike, spustivši se 6,4% na 4.512 RSD uz promet od 0,4 miliona RSD. Ova banka je nedavno objavila da je u prvom tromesečju ostvarila bruto dobit od 208,5 miliona RSD u odnosu na minus od 71,9 miliona RSD registrovan u istom periodu 2015.

Veliki promet od 80 miliona RSD zabeležila je obveznica serije RSO1474 koja dospeva na naplatu 8. maja sledeće godine.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous MAT: Vanredni pralamentarni izbori prošli bez posledica po ekonomiju
Next Vučić: U naselju Savamala srušeni bespravni objekti

You might also like

Berza

Evropske berze: Rezultati francuskih izbora ohrabrili ulagače

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija su snažno porasle jer su ulagači odahnuli nakon što je u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj pobedio centrista Emmanuel Macron, kojeg

Berza

Dinar sutra na svom maksimumu u odnosu na evro

Dinar će sutra ojačati prema evru za 0,1 odsto i zvanični srednji kurs će iznositi 123,1484 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Berza

Azijske berze: Dolar bez promene, ulagači na oprezu

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, nakon jučerašnjeg pada cena akcija na Wall Streetu i evropskim tržištima, dok je kurs dolara stabilan.