MUP Crne Gore zabranio Ravnogorski pokret

MUP Crne Gore zabranio Ravnogorski pokret

Ravnogorski pokret registrovan je u Crnoj Gori 18. aprila ove godine, a rešenje je potpisao potpredsednik Vlade Crne Gore Duško Marković, što je bilo prvi put da država podno Lovćena zvanično dobije udruženje koje okuplja poštovaoce kraljevske vojske u otadžbini.

MUP Crne Gore smatra da je delovanje Ravnogorskog pokreta suprotno Ustavu Crne Gore pa je danas rukovodilac Ministarstva unutrašnjih poslova Duško Marković doneo rešenje o zabrani rada ove nevladine organizacije.

U obrazloženju Duško Marković navodi da je rešenje o upisu Ravnogorskog pokreta u Registar nevladinih udruženja doneto bez saznanja rukovodilaca MUP-a.

Rukovodilac MUP-a ukazuje i na činjenicu da je saznanje da je Ravnogorski pokret registrovan izazvalo oštre reakcije dela javnosti i inicijativu da se njegov rad zabrani.

Marković je u rešenju naveo da je delovanje ovog Pokreta suprotno Ustavu, jer “zastupa i zagovara ideologiju koja predstavlja opasnost po nezavisnost, suverenost i ustavno uređenje Crne Gore, što izaziva opasnost po javni mir, javni poredak i javni moral”.

“S obzirom na sve navedeno, te na dužnost da se zaštiti javni interes jer bi postojanje i delovanje ove organizacije pričinilo društveno štetne posledice, potpredsednik Vlade i rukovodilac MUP-a je doneo pomenuto Rešenje o ukidanju Rešenja kojim je u Registar nevladinih udruženja upisan Ravnogorski pokret”, piše u saopštenju MUP-a.

Zabranu rada Ravnogorskog pokreta formalno je pokrenula nevladina Građanska alijansa koja smatra da je reč o “nacionalističkom pokretu koji promoviše nacionlanu mržnju, zastupa ideologiju koja je tokom Drugog svetskog rata pobila hiljade nevinih i koju je kao takvu država proglasila fašističkom, i da je ta presuda i dalje pravosnažna”.

“Kako država Crna Gora nije abolirala niti lustrirala četnički pokret, njihova registracija tj. njihovo delovanje je suprotno Ustavu Crne Gore pa u skladu sa tim podnosimo ovu inicijativu”, navedeno je u zahtevu Građanske alijanse o zabrani rada Ravnogorskog pokreta.

Izvor:Agencije
Previous Jakobsen: Tržište paniči oko Brexita, ali Turska je ključna
Next Tržište nekretnina u Srbiji: Povećana sigurnost potrošača

You might also like

Društvo

Potpisan ugovor o prodaji hotela HUP “Evropa” iz Surdulice

Investitor iz Katara Ali Abdula MS al Maki danas je i zvanično stavio potpis na ugovor o kupovini većinskog udela u četiri hotela preduzeća “Evropa” iz Surdulice, koje je izlicitirao

Društvo

Komunalne usluge ćemo plaćati i privatnicima

Ako poslanici Narodne skupštine u utorak usvoje vladin predlog novog zakona o komunalnim delatnostima, građani Srbije će i sa privatnicima ugovarati isporuku vode, grejanja, odnošenje smeća, održavanje grobalja, puteva, javne

Društvo

Japan: Stopa nezaposlenosti najmanja od 1993. godine

Stopa nezaposlenosti u Japanu prošlog meseca bila je najniža od novembra 1993. godine, pokazuju zvanični podaci.