Kanada ima samo 7 a Srbija 30 banaka

Kanada ima samo 7 a Srbija 30 banaka

Srbija ima 30 banaka i na prvom mestu u regionu ispred Hrvatske sa 27, u Slovenije sa 20 i Crne Gore sa 12.

Stručnjaci ukazuju na to da nam 30 banaka nije potrebno i da će se u narednom periodu postepeno smanjivati njihov broj. Uobičajeno je da na milion stanovnika bude jedna banka, što znači da bi kod nas optimalan broj bio od pet do sedam banaka.

Toliko, na primer, ima Kanada, a o smanjenju broja banaka ozbiljno razmišlja Beligija, u kojoj trenutno posluje 15 banaka.

Kod nas desetak banaka drži 77 odsto bankarskog tržišta, dok ostale zauzimaju od dva do tri odsto ovog kolača, a pojedine i manje. Podaci o poslovanju bankarskog sektora ukazuju na to da iz godine u godinu gubici banaka rastu, a one, ipak, ostaju na srpskom tržištu. To, naravno, neće potrajati i najverovatnije će se neke povući ili spojiti, u zavisnosti od toga kakva situacija bude na tržištu.

foto: alo.rs

foto: alo.rs

“Koliko je banaka potrebno, govori podatak o profitu koji su ostvarile prošle godine”, kaže Branko Živanović, profesor Beogradske bankarske akademije.

Zarada od samo 62 miliona evra ne može se oceniti kao uspeh, imajući u vidu tako veliku infrastrukturu i broj banaka u zemlji.

“Ono što još više onespokojava jeste činjenica da se broj banaka koje beleže negativan finansijski rezultat približava polovini od ukupnog broja bankarskih institucija u zemlji, a to se, takođe, događa i sa iznosom ukupnog gubitka u poređenju sa iznosom dobiti. Sve ovo ukazuje da je osnovno tržište predimenzionirano, da je broj banaka dupliran, a mreža neracionalna i skupa”, kaže on.

Prošlogodišnja dobit neće prelomiti trend, kako ističe Živanović, i oporaviti bankarski sistem. To je već viđeno u regionu. Pored činjenice da se kamate na štednju tendencijski smanjuju, značajno se umanjuju i unutrašnji troškovi poslovanja banke.

Izvor: GdeInvestirati/VečernjeNovosti
Previous Loši zajmovi razlog nenaplativosti kredita u Srbiji
Next Amerikanac na lutriji osvojio 400 miliona dolara

You might also like

Najvažnije vesti

Beohemija-Inhem iz Zrenjanina u stečaju

Proizvođač praškastih i tečnih deterdženata Beohemija-Inhem iz Zrenjanina, najpoznatija po brendovima “Duel” i “Spin”, ušao je u stečaj.

Industrija

Kompanija IGB Automotive otvara novi pogon u Inđiji

Novi pogon kompanije IGB Automotive koja proizvodi grejače za automobile biće otvoren danas u Inđiji.

Kompanije

Pokemon Go u prošloj godini zaradio skoro milijardu dolara

Kada je Pokemon Go prvi put objavljen i potražnja za aplikacijom bila mnogo veća od očekivane, analitičari su se brzo javili sa svojim predviđanjima.