Jakobsen: Tržište paniči oko Brexita, ali Turska je ključna

Jakobsen: Tržište paniči oko Brexita, ali Turska je ključna

Tržište je zauzeto paničenjem oko Brexita, međutim, glavni ekonomista Saxo banke Steen Jakobsen smatra da je Turska u ovom trenutku ključna. 

Foto: Steen Jakobsen, glavni ekonomista Saxo bank

Foto: Steen Jakobsen

Postoji znatan rizik da će dogovor oko izbeglica između Evropske unije i Turske propasti u narednim nedeljama.

Dogovor koji je finalizovan 18. marta je sada u opasnosti jer je predsednik Recep Tayyip Erdogan smenio Ahmeta Davutoglua sa mesta premijera koji je radio na postizanju dogovora.

 

Ne za 72 uslova

Erdogan je jasno stavio do znanja da se ne slaže sa 72 uslova oko bezviznog režima za putovanja u Evropu, a na kojima Brisel insistira.

Foto: aljazeera.com

Foto: aljazeera.com

Mere sa kojima se Erdogan ne slaže uključuju sprečavanje korupcije i ispravku zakonodavstva o terorizmu kako bi se preslikao evropski standard, navodi glavni ekonomista Saxo Bank Steen Jakobsen.

Martovski dogovor je u velikoj meri rad nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je bila izložena napadima u svojoj zemlji zbog toga kako je dogovor posmatran u nedavnim anketama po kojima koalicija CDU/CSU gubi od desničarske anti-imigrantske partijeAlternativa za Nemačku (AfD).

Brexit samo katalizator

Kako ističe stručnjak Saxo banke, izbeglička situacija između Evropske unije i Turske će potencijalno nadjačati Brexit glasanje u Velikoj Britaniji kako evropskoj politici pretvaranja i odugovlačenja ističe vreme.

Foto: theguardian.co.uk

Foto: theguardian.co.uk

Po njegovom mišljenju, Brexit glasanje će samo biti katalizator, a ne veliki rizičan događaj sam po sebi koji utiče na budućnost Evrope.

“Budućnost” Velike Britanije nije u tome da li je u EU ili ne, već se ogleda u ogromnom budžetskom i trenutnom deficitu nagomilanom tokom poslednje tri decenije. Taj deficit su potpuno finansirali stranci a po predviđanjima na globalnom tržištu bankarstvo i nekretnine će biti pod pritiskom, ne zbog Brexita, već zbog loše vođene transformacije privrede Velike Britanije i prevelike zavisnosti od bankarstva i nekretnina – dva sektora čija je produktivnost tačno NULA.

Činjenica da je premijer David Cameron dobio ponudu od EU uoči glasanja znači da Evropa danas de fakto ima dvostruke aršine ističe on i dodaje da jedan skup pravila važi za Ujedinjeno Kraljevstvo (čak i kada ostaju u zajednici) a drugi za ostale. Posle referenduma u junu više zemalja će tražiti “specijalne dogovore” za izbeglice, rastući jaz između Evropske centralne banke i političara, a slično i širenje jaza između Nemačke i Kluba Med (Angela Merkel i Nemačka su oborile pokušaj Italije da evropske obveznice finansiraju izbeglice).

Još jedno poglavlje grčke tragedije

Jakobsen kaže da danas počinje još jedno poglavlje u grčkoj tragediji o još zajmova za Grčku!

Foto: getty

Foto: getty

To je priča bez kraja a rešenje za Grčku će morati da bude kresanje duga, nešto potpuno neprihvatljivo za Merkelovu koja više od bilo koga izgleda veruje da su neaktivnost i kupovina vremena rešenje za sve probleme u Evropi.

Ali za dešavanja na tržištu ključna ostaje Turska navodi on i kaže da je dugo bio obožavalac turskih sredstava (ne Erdogana!) – tvrdeći da su realne kamatne stope previsoke dok je odnos dolara i turske lire ispod-3.05/3.06.

Kako poručuje on više NE misli tako. Za tržište u razvoju turska berza je imala dobre rezultate ali je tokom protekle nedelje doživela značajan pad.

Upravljanje i rizik

Tržište je zauzeto paničenjem za i protiv izlaska Britanije iz EU, dok u međuvremenu, situacija sa izbeglicama i ubijanje evropskog rasta od strane Evropske centralne banke putem kamatnih stopa ispod nule ne budu ponovo razmotrene, osim u anketama.

Postoji veliki rizik da će “društveni ugovor” biti primoran na nove pregovore zbog lošeg saveta o kupovini vremena, navodi Jakobsen, i dodaje da je vreme jedina roba koju ne možemo kupiti i možda je vreme da političari i centralne banke shvate ovu činjenicu.

Garantovano je jedino da politička i tržišna buka rastu, čak i za one kreatore politike sa najmanje sluha na globalnom nivou, zaključuje Jakobsen.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Britanci podeljeni oko statusa u EU, 20 odsto još nije odlučilo kako će glasati
Next MUP Crne Gore zabranio Ravnogorski pokret

You might also like

Kompanije

Vučić: Bez podrške EU za Železaru, bićemo u ozbiljnom problemu

Za Železaru Smederevo je zainteresovana kineska kompanija HBIS, a proces kupovine zavisiće od saglasnosti EU.

Kompanije

Kilogram vune za dva kilograma soli

Od raspada SFRJ do pre nekoliko godina vuna se bacala i uništavala, a u poslednjih nekoliko godina promet vune obavlja se u sivoj zoni.

Berza

Kako da zaradite na akcijama tokom Olimpijskih igara u Riju

Obimna akademska istraživanja pokazuju korelaciju između kretanja akcija na berzama i rezultata međunarodnih sportskih događaja. Šta se dešava sa akcijama dok ljudi masovno prate velike sportske događaje?