Vijetnam: Suša uništila desetine hiljada hektara plantaža kafe

Vijetnam: Suša uništila desetine hiljada hektara plantaža kafe

Nezapamćena suša u Vijetnamu već je uništila 60 hiljada hektara plantaža kafe a još 165.000 hektara je ozbiljno ugroženo, podaci su vijetnamskog Udruženja proizvođača kafe i kakaoa (Vicofa).

“Situacija je veoma ozbiljna i lako može postati katastrofalna ako uskoro ne bude kiše”, kaže Nguyen Nam Hai, podpredsednik Vicofa i dodaje da je veliki broj uzgajivača kafe već propao.

Samo u regionu Buon Ma Thuot, vijetnamskom “Minasu”, zbog nestašice vode uništeno je 20.000 hektara plantaža, što predstavlja gubitak više od milion vreća zrna kafe (1 vreća = 60 kg) kaže podpredsednik “Vicofa”.

“U poslednjih šest meseci količina padavina u Vijetnamu je upola manja od proseka”, kaže Tran Trung Thanh, direktor regionalnog Hidrometeorološkog zavoda i upozorava da bi se suša mogla dodatno pojačati.

Nepredvidiva cena kafe

Teško je predvideti kretanje cena kafe u uslovima ovako katastrofalne suše. Trenutno se prodaje od 1,43$ do 1,57 dolara po kilogramu, što je poskupljenje od 20-22 US centa po kilogramu u poređenju sa cenom od pre tri meseca“, kaže podpredsednik vijetnamskog Udruženja proizvođača kafe i kakaoa.

Po njegovim rečima, izvozna cena kafe porasla je, sa 1.100 dolara po toni, na 1.493 dolara.

Foto:fineartamerica.com

Foto:fineartamerica.com

Oporavak cena kafe na globalnim tržištima

Po poslednjem izveštaju Međunarodnog saveta za kafu (ICO) prosečna cena kafe na međunarodnim tržištima u martu 2016. je porasla 5,4 odsto, na 117,83 US centa po funti (1 lb = 0.45359237 kg), što je najviši nivo od oktobra 2015. ali i daleko od 127,04 US centa/lb koliko je iznosila u martu prošle godine.

U petak, 6. maja, prosečna cena kafe iznosila je 117,23 US centa po funti. Robusta, sorta kafe koja se proizvodi u Vijetnamu koštala je 81,77 US centi (1,80 dolar po kilogramu).

Previous Recesija u Rusiji: Indeks poverenja potrošača na najnižem nivou u poslednjih 10 godina
Next Milan Prostran: Ne verujem u priču o prodaji "Matijevića" i kupovini PKB-a

You might also like

Rezidencijalne nekretnine

Grad Beograd prodaje stanove na ekskluzivnim lokacijama

Skoro 1.500 kvadratnih metara poslovnog prostora u objektu na Terazijama 30-32 je na prodaju.

Berza

Stručnjaci zabrinuti: Novi balon su tehnološke kompanije

Tehnološki giganti kao što su Tesla, Uber i Spotify trenutno imaju sve manje i manje profita.

Transport

Top 10 najvrednijih automobilskih brendova na svetu

Najnovija studija kompanije Millward Brown pokazuje da Toyota nastavlja višegodišnju dominaciju među velikim svetskim markama automobila, uz blagi pad vrednosti.