Wall Street: Oporavak cena akcija nakon podataka sa tržišta rada

Wall Street: Oporavak cena akcija nakon podataka sa tržišta rada

Nakon oštrog pada na otvaranju, akcije na Wall Street-u su porasle jer su investitori procenili da podaci sa američkog tržišta rada i nisu tako loši kako se činilo u prvom trenutku. To ipak nije pomoglo da Dow Jones i S&P 500 indeks izbegnu drugi nedeljni uzastopni pad.

U petak je Dow Jones ojačao je 0,45 odsto, dok je S&P 500 porastao 0,32 odsto, a Nasdaq indeks 0,40 odsto.

Na nedeljnom nivou Dow Jones je pao 0,2 odsto, a S&P 500 indeks je u gubitku 0,4 odsto. Nasdaq indeks je pao 0,8 odsto, što je treći nedeljni pad zaredom.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cene akcija su pale zbog razočaravajućih podataka o zapošljavanju.

Američki poslodavci su u aprilu otvorili 160.000 radnih mesta, najmanje za poslednjih sedam meseci. Reč je o usporavanju tempa zapošljavanja u odnosu na prosečan rast od 200.000 radnih mesta u protekla tri meseca, kao i o najmanjem tempu otvaranja novih radnih mesta od septembra prošle godine.

Stopa nezaposlenosti se zadržala na minimalnom nivou od pet odsto, na kom se nalazi od jesenas.

Ipak investitore je ohrabrio ubrzani tempo rasta plata što je jedan od dokaza da američka ekonomija napreduje. Prosečna zarada po satu porasla je za 2,5 odsto u odnosu na isti period lani, što je iznad prosečnog dvoprocentnog rasta koji je bio uobičajen za proteklih šest godina, što ukazuje da potršačka moć građana raste.

“Tržište je prvo palo nakon izveštaja o zapošljavanju, međutim veoma brzo je deo investitora je zaključio da su to sezonski dobre brojke. Privreda i dalje raste, a nema razloga za ranije povećanje kamata Feda”, kaže Eric Kuby, direktor u “North Star Investment Management”.

Brige oko globalnog rasta i kolebanja na finansijskim tržištima zakomplikovali su planove američke Uprave federalnih rezervi (Fed) i najavljeno postepeno podizanje kamatnih stopa.

Većina analitičara veruje da Fed neće menjati svoju monetarnu politiku pre septembra.

Pozitivno na tržište uticao je rast cena nafte za 0,8 odsto. Na nedeljnom nivou cena nafte je pala 2,7 odsto, što je doprinelo da akcije energetskog sektora budu najveći gubitnici u S&P 500.

Izvor:Agencije
Previous Proglašenje pobednika nagradne igre GDEINVESTIRATI.com Uradi selfie i osvoji put u Prag!
Next Poljska: Najveći protesti od pada komunizma

You might also like

Berza

Nedeljni pregled: Globalni optimizam podigao indekse na svetskim berzama

Najave o mogućem podizanju kamatnih stopa u SAD već u junu ili julu podigle su cene akcija na svetskim berzama jer investitori smatraju da povećanje kamata Fed-a predstavlja potvrdu da

Berza

Azijske berze: Oprezna trgovina, indeksi u plusu

Na azijskim berzama u petak se trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan pre, no na nedeljnom nivou berzanski indeksi su u plusu.

Berza

Evropske berze: Još deset dana straha, evro blizu 1,13 dolara, zlato na najvišem nivou u mesec dana

Ako se ovakav trend na berzama nastavi još deset dana, koliko je ostalo do britanskog referenduma, akcije će prilično “smršati”, zaključuju trgovci nakon još jedne rasprodaje na tržištima.