Sadiq Khan: Novi gradonačelnik Londona, musliman iz siromašne pakistanske porodice, navijač Liverpoola

Sadiq Khan: Novi gradonačelnik Londona, musliman iz siromašne pakistanske porodice, navijač Liverpoola

Sadiq Khan (45) iz redova Laburističke partije je novi gradonačelnik Londona. Sin siromašne useljeničke porodice iz Pakistana tako je postao prvi musliman na čelu jedne zapadne prestonice.

Britanski mediji su tokom predizborne kampanje objavili brojne priloge o Khanu, navodeći teško odrastanje u četvrti Tooting koju naseljavaju imigranti iz Indije i Pakistana, priču o odricanjima njegovih roditelja – ocu vozaču autobusa i majci krojačici – koji su se trudili prehraniti višečlanu porodicu, školovanju i studiranju, karijeri advokata u čijem su fokusu bila ljudska prava. Na kraju je postao ministar u vladi Gordona Browna, te poslanik u britanskom Parlamentu.

Put na čelo laburista

Ali, Khan je pre svega socijalno osetljiv političar liberalne orijentacije, zapravo istinski levičar, kako navode naklonjeni mu mediji. Nakon pobede u utrci za gradonačelnika Londona, predviđa se i da će vrlo brzo doći i na samo čelo laburista te na toj poziciji zameniti aktualnog predsednika Laburističke stranke Jeremyja Corbyna.

I sâm Khanov izborni program bio je usmeren na sve one koji nisu dobili priliku uključiti se u društvo jer su bez nedovoljno sredstava za kvalitetan život, školovanje i zdravstvenu zaštitu, bez prilike naći posao i imati svoj krov nad glavom.

Stoga se zalaže za izgradnju domova za stotine hiljada sugrađana, snižavanje cene javnog prevoza, borbu protiv kriminala na londonskim ulicama, ali i suprotstavljanje tzv. domaćem terorizmu. Planira i proširenje zelenih površina, ulaganje u čistu energiju, bolja prometna rešenja, podsticaje malim preduzetnicima, ali i snažnu borbu za ravnopravnost spolova u dobivanju posla i platama.

Priča o Londonu

Moja priča je priča o Londonu“, govorio je Khan, koji je bio pomoćnik ministra u poslednjoj laburističkoj vladi koju je vodio Gordon Brown.

„Moj je otac bio vozač autobusa, a majka krojačica. London mi je dao priliku da od života u socijalnom stanu dođem do mesta u vladi. Svim građanima Londona obećavam istu priliku kakvu je ovaj grad dao meni“, kaže Khan, peti od osmero dece pakistanskih useljenika.

„Ponosan sam što sam musliman, ali moja je religija samo jedna od sastavnica moje ličnosti. Građanin sam Londona, Britanac. Moje poreklo je pakistansko, otac sam, suprug, navijač Liverpoola“, rekao je Khan.

Činjenica da su mu, i pre službene objave rezultata, čestitali gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio, ali i Jemima Goldsmith, sestra njegovog suparnika u izbornoj utrci Zaca Goldsmitha, govori mnogo o značaju Khanovog uspeha.

Izvor: Al Jazeera

Previous Kretanje ovih valuta je povezano sa cenom nafte kao nikad do sada
Next Produktna berza: Opšti rast cena robe, kukuruz najveći tržišni dobitnik

You might also like

Tema dana

Država spremila plan B za Galeniku

Država je, u slučaju da prodaja Galenike ne uspe, spremila i plan B za dalju sudbinu te beogradske farmaceutske fabrike, piše današnji Blic.

Najvažnije vesti

Efektiva: Oprez pri uzimanju stambenih kredita, u euriboru se krije zamka

Udruženje bankarskih klijenata “Efektiva” danas je preporučilo građanima u Srbiji da budu oprezni pri uzimanju stambenih kredita, iako su povoljne kamate na te pozajmice.

Društvo

Niš: Više od 1.700 građana zatražilo isključenje sa toplovodne meže

Niška Gradska toplana od početka godine dobila je nešto više od 1.700 zahteva korisnika za isključenje sa toplovodne meže, izjavio je danas v.d. direktora tog preduzeća Zoran Stojanović.