Požar u Alberti: Kanađani se mole za kišu, proizvodnja nafte samanjena za četvrtinu

Požar u Alberti: Kanađani se mole za kišu, proizvodnja nafte samanjena za četvrtinu

Kanadski zvanični strahuju da bi požar velikih razmera koji je zahvatio naftom bogatu pokrajinu Albertu mogao da se proširi na dvostruko veću teritoriju.

Preko 88.000 ljudi bilo je primorano da napusti Fort McMurray, koji se nalazi u središtu požara, a vatra je uništila više od 1.600 kuća i zgrada.

Vlada provincije Alberta, koja je proglasila vanredno stanje, saopštila je juče da su se razmere požara uvećale na oko 1.000 kvadratnih kilometara. Za sada nije prijavljeno da ima mrtvih ili povređenih.

Šef službe za sprečavanje požara u Alberti Chad Morrison rekao je da “postoji velika mogućnost da se razmere požara udvostruče” do kraja dana.

On je izrazio očekivanje da će se požar proširiti na udaljenije šumovite oblasti severoistočno od Fort McMurray.

Danas se očekuju ekstremno suvi uslovi, sa temperaturom od 27 Celzijusovih stepeni, uz jake vetrove, rekao je Morrison, dodavši da kolikog god resursa da se upotrebi, to neće biti dovoljno da se požar ugasi, već je potrebna kiša.

“U ovoj oblasti nije pala jaka kiša u poslednja dva meseca. Vatra će nastaviti da bukti još dugo sve dok ne padne osetnija kiša”, rekao je on.

Kanadski meteorolozi prognoziraju 40 odsto šansi da danas bude pljuskova, dok se, kako je Morison naveo, u nedelju i ponedeljak očekuju hladniji uslovi.

Alberta je industrijska oblast u kojoj se nalazi veliki broj naftnih postrojenja. Rezerve nafte u tom delu Kanade su treće po veličini u svetu, odmah iza Saudijske Arabije i Venecuele.

Mnoge naftne kompanije posluju na ovom području uključujući Suncor, Shell, Husky Energy, Athabasca Oil Sands i još nekoliko manjih proizvođača.

Zbog opasnosti od požara obustavljena je eksploatacija nafte na dve lokacije, dok je na 10 lokacija proizvodnja smanjena.

Procenjuje se da je zbog požara ukupna dnevna proizvodnja nafte u Kanadi smanjena za četvrtinu, za više od 1 milion barela. U petak je američka “laka” nafta WTI poskupela je 0,77 odsto, na 44,66 dolara, a severnomorska sirova nafta “brent” 0,80 odsto, na 45,37 dolara po barelu .

Izvor:Agencije
Previous San Francisko: Vrtoglavi rast cena stanovanja
Next Proglašenje pobednika nagradne igre GDEINVESTIRATI.com Uradi selfie i osvoji put u Prag!

You might also like

Politika

Maja Gojković: Skupština će početi sa radom kada se steknu uslovi

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da će sednica parlamenta biti nastavljena kada se stvore uslovi za rad i kada budu garantovani mir i bezbednost.

Makroekonomija

Broj otvorenih radnih mesta proizašlih iz direktnih stranih investicija u Srbiji porastao 54 odsto

Srbija je šesta zemlja u Evropi po broju novootvorenih radnih mesta proizašlih iz direktnih stranih investicija (SDI) u 2016. godini, saopštila je danas revizorsko – konsultantska kompanija “Ernst & Young”.

Društvo

Istraživanje: Ovo su najbolje i najlošije zemlje za život

Indeks društvenog napretka za 2017. godinu pokazao je da je najbolja zemlja za život Danska, dok je najnepogodnija zemlja za život Centralnoafrička Republika, prenosi Daily Mail.