MMF zadržao prognozu rasta Srbije, najveći rast BDP-a se očekuje u Crnoj Gori

MMF zadržao prognozu rasta Srbije, najveći rast BDP-a se očekuje u Crnoj Gori

Međunarodni monetarni fond (MMF) zadržao je prognozu ovogodišnjeg rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije na 2,2 odsto dok je procenu za 2017. neznatno povećao, na 2,3 odsto sa 2,2 odsto prognoziranih u aprilu.

Očekuje se da ekonomski rast u Srbiji ubrza pošto tempo fiskalne konsolidacije usporava a strukturne reforme počinju da daju efekte u okviru programa koji MMF podržava, naveo je globalni kreditor u danas objavljenom regionalnom izveštaju.

Rast BDP zemalja jugoistočne Evrope koje nisu članice Evropske unije, među kojima je i Srbija, Fond prognozira na 2,7 odsto u ovoj i tri odsto u proseku u sledećoj godini.

Najveći rast u tom regionu u 2016. se očekuje u Crnoj Gori, od 4,7 odsto, a najmanji u Srbiji.

Realni rast domaće tražnje u Srbiji Fond prognozira na 1,5 odsto ove i 1,8 odsto sledeće godine a rast izvoza na 7,7 odnosno 7,6 odsto.

Istovremeno MMF u Srbiji u 2016. očekuje blagi rast privatne potrošnje od 0,2 odsto posle pada od 0,6 odsto u 2015. Iduće godine će rast privatne potrošnje ubrzati na 1,7 odsto, očekuju u MMF.

Do promena u odnosu na prolećne prognoze MMF nije došlo ni kada je reč o inflaciji koja se i dalje prognozira na 1,7 odsto ove i 3,1 odsto sledeće godine.

Fond u novom izveštaju za zemlje centralne, istočne i jugoistočne Evrope spoljni dug Srbije prognozira na 85,8 odsto BDP u 2016. i 83 odsto u 2017. godini.

Javni dug Srbije biće 78,9 odsto BDP ove i 77,9 odsto naredne godine, navodi se u prognozama Fonda.

Izvor:Beta
Previous Kišni dani doneli nevolje pčelarima
Next San Francisko: Vrtoglavi rast cena stanovanja

You might also like

Makroekonomija

Prvi put nakon godinu dana pad inflacije u Austriji

Prvi put od aprila 2016. godine, u martu je zabeležen pad inflacije u Austriji, saopštio je Statistički zavod. 

Makroekonomija

Svetska banka: Privredni rast Srbije premašio očekivanja

Regionalna direktorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldstin izjavila je da je Srbija zabeležila brži pozitivan rast nego što se očekivalo, a kao rezultat region kao celina raste.

Makroekonomija

Ekonomija evrozone u drugom kvartalu porasla najsnažnije u šest godina

Ekonomija evrozone porasla je u drugom tromesečju najsnažnijim tempom u nešto više od šest godina, iako su aktivnosti u junu blago posustale, odražavajući slabiji rast uslužnog sektora, izvestila je u petak