Kretanje ovih valuta je povezano sa cenom nafte kao nikad do sada

Kretanje ovih valuta je povezano sa cenom nafte kao nikad do sada

Analitičari smatraju da se korelacija između nafte i valuta zemalja proizvođača nafte trenutno nalazi na rekordnom nivou.

Veza između akcija i cena nafte je malo olabavila od početka godine, ali je veza između crnog zlata i valuta glavnih izvoznika postala najčvršća do sada.

“Zemlje čiji prihodi i izvoz se jako oslanjaju na proizvodnju nafte su osetljivije na promene u cenama nafte, ali istu takvu, doduše obrnutu, osetljivost pokazuju i valute zemalja koje se puno oslanjaju na uvoz nafte”, piše u poruci klijentima stariji tržišni strateg u Rabobank, Christian Lawrence.

Lawrence je 60 radnih dana analizirao procentualnu promenu u dnevnim povraćajima između cena fjučersa na teksašku sirovu naftu CLM6 i 22 svetske valute. Od 206 mogućih valutnih parova, ovaj analitičar je pronašao da je više od 150 u značajnoj vezi sa promenama u ceni nafte.

Naravno, veza ne implicira direktan uticaj promena cena nafte na kretanja ovih valuta, ali pokazuje da je veza “intuitivno jasna”, poručuje ovaj analitičar.

Među parovima koje je Lawrence upoređivao, najveću korelaciju pokazuju ruska rublja USDRUB, +0.6289% i kolumbijski pezos USDCOP, -0.13%.

Kako možete videti na grafičkom prikazu, ova veza je na najvećem nivou barem od 2005. godine.

Foto: bloomberg

Foto: bloomberg

Rabobank se kladi na tržište medveda

Holandska multinacionalna finansijska institucija Rabobank smatra da će cena nafte i valuta tržišta u razvoju padati, uprkos činjenici da obe skaču od početka godine. U Rabobank tvrde da će nastaviti trom globalni rast nastaviti da zavisi od tražnje.

“Ne možemo da vidimo kako će SAD povući ostatak sveta iz sporog rasta, ali je veoma jasno da ostatak sveta može da povuče SAD za sobom”, kaže Lawrence.

Skladišta na rekordnim nivoima

Januarska procena Međunarodne agencije za energetiku (IEA) kaže da će ponuda nafte nadmašiti tražnju u drugoj polovini 2017. Ali u njihovom poslednjem izveštaju, agencija kaže da bi ovo moglo da se dogodi do kraja ove godine.

Foto:www.i.cbc.ca

Foto:www.i.cbc.ca

Skladišta su na rekordno visokim nivoima, a da bi tržište uvidelo rebalans ponude i tražnje, potrebno je potrošiti mnogo zaliha.

Cene nafte su porasle u četvrtak jer se zbog požara u Kanadi očekuje privremen pad u ponudi. Istovremeno valute zemalja u razvoju su bile volatilne: Rublja USDRUB, +0.6289%, brazilski real USDBRL, -0.0594% i kolumbijski pezos USDCOP, -0.13%.

Uprkos porastu akcija u energetskom sektoru, indeks američkih akcija SPX spustio se, treći dan zaredom, za 2 procenta.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Erdogan odbio vize EU poručivši: Mi idemo svojim putem, vi idite svojim
Next Sadiq Khan: Novi gradonačelnik Londona, musliman iz siromašne pakistanske porodice, navijač Liverpoola

You might also like

Berza

Nafta pojeftinila zbog lunarne nove godine i veće proizvodnje u SAD

Cene nafte na međunarodnim tržištima u petak beleže negativni pravac zbog zabrinutosti da će povećana američka proizvodnja neutralisati dogovoreno smanjenje OPEC-a i velikih proizvođača izvan kartela, kao i zbog početka praznika

Svetske berze

Azijske berze oštro pale drugi dan zaredom

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija oštro pale drugi dan zaredom i zaronile na najniže nivoe u devet meseci, jer se ulagači plaše da bi mogući trgovinski rat između SAD-a i Kine

Svetske berze

Nedeljni pregled: Funta dobitnik na valutnim tržištima, evro oslabio prema dolaru

Britanska funta je protekle sedmice zabeležila svoj najveći nedeljni dobitak od početka marta, dok je japanska valuta istovremeno upisala najgoru nedelju još od 1999. godine.