Wall Street: Bez promena indeksa

Wall Street: Bez promena indeksa

Oprez ulagača posledica je slabijih nego što se očekivalo pokazatelja s američkog tržišta rada – u četvrtak je objavljeno da je broj zahteva za pomoć nezaposlenima prošle nedelje porastao više nego što se očekivalo.

Na Wall Streetu su u četvrtak berzovni indeksi ostali gotovo nepromenjeni jer su ulagači oprezni uoči objave izveštaja o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utiče na smer tržišta.

Dow Jones ojačao je 0,05 posto, na 17.660 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,02 posto, na 2.050 bodova, a Nasdaq indeks 0,18 posto, na 4.717 bodova.

Oprez ulagača posledica je slabijih nego što se očekivalo pokazatelja s američkog tržišta rada. Juče je objavljeno da je broj zahteva za pomoć nezaposlenima prošle nedelje porastao više nego što se očekivalo.

Kako je dan pre ADP, najveća američka agencija za zapošljavanje, izvestila da je u aprilu u privatnom sektoru otvoreno najmanje novih radnih mesta u poslednje tri godine, ulagači se plaše da će i vladini izveštaji o zapošljavanju, koje će biti objavljeni u petak, biti slabije nego što analitičari procenjuju.

“Rast nezaposlenosti na nedeljnom nivou veći je nego što se očekivalo, a kada tome pridodate i izveštaje ADP-a, to otvara mogućnost da će izveštaje o zapošljavanju u petak biti slabo”, kaže Michael Sheldon, direktor u firmi Northstar Wealth Partners.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da je u aprilu u SAD-u broj novih radnih mesta povećan za 202.000, nakon 215.000 mesec dana prije.

Foto:www.sinteza.net/

Foto:www.sinteza.net/

Ti su izveštaji izuzetno važni za tržište kapitala jer najviše utiče na odluke čelnika američke centralne banke o monetarnoj politici.

Slabi pokazatelji s tržišta rada značili bi da Fed zasigurno neće povećati kamate pre leta jer se rast najveće svetske ekonomije usporava, dok bi bolji podaci nego što se očekuje ostavili otvoreno pitanje povećanja kamata, kažu analitičari.

Zbog mogućeg slabljenja pozitivnih trendova na tržištu rada, što bi nagovestilo i slabljenje potrošnje Amerikanaca, juče su se pod pritiskom našle akcije u trgovačkom i sektoru proizvođača roba za široku potrošnju.

S druge strane, porasle su cene akcija u energetskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cena nafte.

I na eeropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,09 posto, na 6.117 bodova, a frankfurtski DAX 0,24 posto, na 9.851 bod. Pariski CAC oslabio je 0,11 posto, na 4.319 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Koliko će koštati ukidanje novčanice od 500 evra i zašto je Španci zovu "Bin Laden"
Next Azijske berze: Pad osmi dan zaredom

You might also like

Berza

Evropske berze u padu sedmi dan zaredom

Na evropskim berzama u sredu ujutro cene akcija pale su sedmi dan zaredom, što je najviše posledica pritiska na cene nafte i drugih sirovina.

Svetske berze

Bakar i ruda gvožđa u fokusu investitora

Optimistične vesti iz Kine i prognoze snažnog rasta ekonomije SAD podstakle su cene bakra i rude gvožđa na međunarodnim tržištima sirovina.

Svetske berze

Evropske berze: Indeksi porasli treći dan uzastopno, investitori ubeđena da će V.Britanija ostati u EU

Rast glavnih indeksa na vodećim berzama u Evropi, treći dan uzastopno, pokazuje da je većina investitora ubeđena da će Velika Britanija ostati članica Evropske unije.