Snižen kreditni rejting Brazila

Snižen kreditni rejting Brazila

Agencija Fitch snizila je u četvrtak, zbog oštrije recesije i političke nesigurnosti Kreditni rejting Brazila, s BB%2B na BB.

Ta je agencija u decembru snizila rejting Brazila u status ‘smeća’, a od tada se, poručio je juče Fitch, situacija u najvećem južnoameričkoj ekonomiji dodatno pogoršala. U ovoj godini očekuje se pad ekonomije za 3,8 posto zbog visokog nivoa političke nesigurnosti, kao i slabljenja tržišta rada te usporavanja rasta Kine, najvećeg trgovačkog partnera Brazila, navodi u izveštaju Fitch.

Senat, gornji dom brazilskog parlamenta, odlučivaće iduće nedelje o opozivu predsednice Dilme Rouseff, koja je optužena da je tokom kampanje za ponovni izbor krajem 2014. prikrivala razmere proračunskog deficita.

Foto: Freeimages

Foto: Freeimages

Donji dom parlamenta već je prošlog meseca dvotrećinskom većinom podržao opoziv predsednice.

Ako Senat također podrži opoziv, što se očekuje, na njeno će mesto, dok traje suđenje, biti postavljen potpredsednik Michel Temer.

“Smanjenje rejtinga posledica je nedostatka fiskalne kontrole i političkog te ekonomskog usmerenja zemlje. Postavljanje Temera na mesto predsednika ne smatra se rešenjem za fiskalne probleme, koji su vrlo duboki, s obzirom na oštar pad prihoda”, kaže Andre Perfeito, ekonomist u firmi Gradual Investimentos.

A proračunski prihodi padaju zbog duboke recesije. Brazil je, naime, veliki izvoznik sirovina, pa je ekonomija snažno rasla dok su rasle i cene sirovina.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Shell: Pad dobiti, manje investicija
Next Kina ulaže 11,9 milijardi dolara u vazduhoplovnu infrastrukturu

You might also like

Makroekonomija

Zemlje visokog rizika za investiranje u budućnosti

Na čelo SAD je došao Trump, evropskim državama predstoje izbori koji bi mogli da iznedre i ultra desničarske vlasti, a ni situacija na drugim kontinentima nije ohrabrujuća.

Makroekonomija

MMF u Beogradu 9. juna, NBS očekuje odlične ocene

Misija Međunarodnog monetarnog fonda koju predvodi James Roof dolazi u Beograd devetog juna, potvrđeno je Tanjugu u sedištu ove međunarodne finansijske institucije u Vašingtonu.

Makroekonomija

Kineske investicije u Evropi rastu, u Severnoj Americi padaju

Direktna kineska inostrana ulaganja dramatično su se promenila u odnosu prema SAD-u i Kanadi te se usmerila prema Ujedinjenom Kraljevstvu i ostatku Evrope u prvoj polovini ove godine, pišu kineski