Shell: Pad dobiti, manje investicija

Shell: Pad dobiti, manje investicija

Pošto se poslovodstvo našlo pod pritiskom akcionara da smanji troškove, Shell će, s ranije planirane 33 milijarde, smanjiti ulaganja na 30 milijardi dolara.

Britansko-holandska kompanija Royal Dutch Shell najavila je da će u ovoj godini smanjiti investicije za dodatnih 10 posto jer je zbog niskih cena nafte u prvom tromesečju zabeležila oštar pad dobiti. Shell će smanjiti ulaganja na 30 milijardi dolara, s ranije planirane 33 milijarde.

Firma je takođe izvestila o padu dobit u tri meseca do marta na 800 miliona dolara, s 4,8 milijarde dolara u istom prošlogodišnjem razdoblju. Ako se isključe jednokratne stavke, zarada Shella pala je u tromesečju na 1,6 milijardu dolara, s 3,8 milijardi dolara.

Cene nafte oštro su pale u proteklih 18 meseci. U proseku je cena nafte u prva tri meseca 2016. iznosila oko 35 dolara za barel, dok je u junu 2014. godine iznosila 115 dolara. Firma je također upozorila da će niske cene nafte i plina, značajni troškovi održavanja u proizvodnim pogonima i značajni troškovi za otpremnine i restrukturiranje pogoditi zaradu i u drugom tromesečju.

Izvor: GdeInvestirati/Banka.hr
Previous Australija: Cene akcija porasle, nacionalna valuta oslabila
Next Snižen kreditni rejting Brazila

You might also like

Kompanije

Počela nova iskopavanja uglja u “Kolubari”

Elektroprivreda Srbije (EPS) danas je počela otkopavanje uglja na novom kopu Polje “G” u Rudarskom basenu “Kolubara.

Kompanije

Pad dobiti Exxon Mobile-a za 51 odsto u 2016. godini

Dobit Exxon Mobila, najveće svetske naftne kompanije čije su akcije uvrštene na berzu, pala je u prošloj godini za 51 odsto, na 7,8 milijardi dolara, što je posledica niskih cena nafte

Kompanije

Johnson&Johnson: Rast prihoda, podignuta prognoza za celu godinu

Američki konglomerat Johnson&Johnson objavio je izveštaj o poslovanju za drugi kvartal tekuće godine, potukavši prognoze tržišta kada je u pitanju krajnji rezultat.