Koliko će koštati ukidanje novčanice od 500 evra i zašto je Španci zovu “Bin Laden”

Koliko će koštati ukidanje novčanice od 500 evra i zašto je Španci zovu “Bin Laden”

Da li je odluka Evropske centralne banke da ukine novčanicu od 500 evra napredak u borbi protiv organizovanog kriminala ili početak kraja gotovine, pitanja su koje postavljaju nemački mediji.

Mali je broj ljudi koji su do sada u rukama imali veliku evro-novčanicu ljubičaste boje, piše Stuttgarter Nachrichten:

“Bankomati retko kada izbacuju tu novčanicu, iako ih je oko 600 miliona komada u opticaju. U tom smislu malo kom potrošaču će novčanica od 500 evra da nedostaje“.

List piše i da bi nestanak 500 evra moglo da bude i mnogo više od ukidanja jedne novčanice:

“Novčanice od 500 evra čine oko trećinu ukupne vrednosti evro-gotovine koja je u opticaju. Dakle biće potrebno doštampati velike količine novčanica od 200 i 100 evra. Procenjuje se da će povlačenje stare novčanice, štampanje i širenje novih koštati najmanje pola milijarde evra.

Da li se zaista radi o oduzimanju terena onima koji se bave kriminalom, pranjem novca i krijumčarenjem droge? Malo je verovatno. Oni će odluku vrha Evropske centralne banke primiti sa osmehom i brzo pronaći nove puteve za obavljanje i finasiranje svojih mračnih poslova.

Moguće je da je ukidanje najvrednije evro-novčanice početak ukidanja gotovine. Time će se potrošačima ograničiti putevi plaćanja i trgovine, na šta opravdano ukazuje predsednik Nemačke nacionalne banke Jens Weidmann.

I poverenje u evro bi moglo da bude narušeno, koje ovde nije preterano veliko.

Uz to, gotovina nudi zaštitu od niskih ili negativnih kamata. Umesto da se novac ostavlja na računu, novčanice su – pa i one od 500 evra – mogle da se podignu i stave u fioku.

Da li je to povoljnije nego da novac bude na računu sa nula ili minus kamatama je jedno drugo pitanje. Ali potrošači imaju izbor. Bez gotovine tu mogućnost ne bi imali. Dotle još nije došlo, ali ukidanje novčanica od 500 evra je povod da se razmotre i ti aspekti”, piše list iz Stuttgarta.

Foto:www.dailymail.co.uk

Foto:www.dailymail.co.uk

U potrazi za “Bin Ladenom”

Da li će ukidanje novčanice od 500 evra doprineti suzbijanju pranja novca i kriminala, ostaje otvoreno, piše magazin Der Spiegel.

“Ta veza do sada nije dokazana, priznaju čak i stručnjaci iz Evropske centralne banke. Ali šta se uopšte može dokazati u carstvu sive ekonomije? Onaj ko veruje da će ukidanje novčanice od 500 evra suzbiti kriminal, može da ide i dalje u razmišljanju. Pojedini stručnjaci tako zahtevaju ukidanje i novčanica od 200 i 100 evra. Jer što je manja vrednost novčanica, to će teže biti gotovinske isplate u sivoj ekonomiji”.

Brojni kritičari, piše Der Spiegel, međutim smatraju da ukidanje novčanice od 500 evra i uvođenje gornjih granica za isplatu gotovine nisu oruđe u borbi protiv organizovanog kriminala i pranja novca, već prvi pokušaj da gotovina nestane iz privrede.

O ukidanje novčanice od 500 evra piše i list Frankfurter Allgemeine Zeitung , u tekstu naslovljenom “Ćao, Bin Laden!“

“Španci su pogodili suštinu stvari. Odlazeću novčanicu oni već duže vremena zovu “Bin Laden”. Svi znaju da novčanica postoji, ali skoro niko je nije video.

Zanimljivo je da očigledno najveći broj novčanica od 500 evra cirkuliše po Španiji, iako ekonomski učinak te zemlje u evrozoni iznosi jedva deset procenata“.

Izvor:Deutsche Welle
Previous Velike mogućnosti investiranja na tržištu nekretnina u Brazilu, Čileu i Meksiku
Next Wall Street: Bez promena indeksa

You might also like

Kompanije

Ryanair izgubio petinu profita

Irska niskotarifna avio-kompanija Ryanair upozorila je danas investitore na mogućnost novih štrajkova i nižih cena karata ovog leta, što je prouzrokovalo sunovrat deonica te kompanije.

Najvažnije vesti

MMF kod Vučića: Ima prostora za veće plate i penzije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u razgovoru sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda Džejmsom Rufom, posebno je istakao temu povećanja plata i penzija, uz zajedničku konstataciju da ima prostora za porast

Telekomunikacije

T-Mobile kupio suparnički Sprint za 26 milijardi dolara

Kompanije T-mobile i Sprint objavile su danas da su postigle sporazum prema kome će T-mobile kupiti Sprint za 26 milijardi dolara, a po kome će se dvije kompanije spojiti u