Crnobrnja: Prognoza EK objektivna

Crnobrnja: Prognoza EK objektivna

Profesor Mihailo Crnobrnja smatra da je najnovija prognoza privrednog rasta Srbije za 2016. koji je Evropska komisija podigla sa 1,6 na dva odsto objektivna.

“To je dobra vest, pošto ne vidim potrebu da se EK udvara Srbiji”, rekao je profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) i predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja.

On je izrazio očekivanje da će taj rast biti ostvaren u ovoj godini.

On je napomenuo da je EK u prognozi privrednog rasta u 2016, na primer, smanjila projekciju Hrvatskoj, dok je nama povećala.

“Procena EK je svakako objektivnija, nego kada je daju političari”, rekao je Crnobrnja i naglasio da se prognoza EK poklopila sa prognozom Vlade Srbije.

Evropska komisija podigla je prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije na dva odsto u ovoj godini, objavljeno je u Briselu. EK je u februaru rast BDP-a Srbije prognozirala na 1,6 odsto, a sada je, u najnovijem izveštaju, podigla prognozu za 0,4 procentna poena – na dva odsto.

Prema poslednjim projekcijama EK za 2017. predviđa je rast BDP-a Srbije od 2,5 odsto.

Poslednje prognoze MMF-a i Svetske banke za ovu godinu, saopštene u aprilu i u martu, predviđale su rast BDP-a u Srbiji od 1,8 odsto.

Izvor: Tanjug.rs
Previous Dinar oslabio, u petak 122,82 dinara za jedan evro
Next Ljubodrag Savić: Nadam se da će Vučić prepoznati značaj jačanja realnog sektora

You might also like

Makroekonomija

ECB podigla procene rasta u evrozoni u 2017. na 2,2 odsto

Evropska centralna banka (ECB) podigla je procene rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za evrozonu u ovoj godini, na 2,2 odsto, ističući pozitivan doprinos migranata i žena u jačanju radne snage.

Makroekonomija

Srbija od dijaspore i investitora dobija 5 milijardi evra

Do kraja ove godine bi Srbija mogla da inkasira od stranih direktnih investicija i od dijaspore gotovo pet milijardi evra.

Makroekonomija

Fondacija Billa Gatesa investira u Afriku 5 milijardi dolara

U narednih pet godina fondacija će investirati još pet milijardi dolara u Afriku, izjavio je Bill Gates, jedan od osnivača kompanije Microsoft.