Beogradska berza: Odličan promet, Sojaprotein poskočio 5,2%

Beogradska berza: Odličan promet, Sojaprotein poskočio 5,2%

Poslednji dan u sedmici doneo je odličan promet od 288,5 miliona RSD (2,3 miliona EUR), ali u većoj meri zahvaljujući državnim dužničkim hartijama. Indeks Belex15 ojačao je dodatnih 0,4% na 617,1 poen.

Najprometnija akcija bio je bečejski Sojaprotein (SJPT) koji je skočio 5,2% na 886 RSD uz realizaciju od 9,7 miliona RSD. Tokom sedmice ova hartija se spuštala i do nivoa od 800 RSD da bi danas bio zabeležen veliki skok, premda je ostala solidna nezadovoljena ponuda ovih hartija.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je oslabila 1,1% na 608 RSD uz promet od 3,4 miliona RSD. Ova cena ostvarena je na početku trgovanja da bi na kraju dana ostala nezadovoljena tražnja za ovim hartijama na nivou od 616 RSD. NIS je danas saopštio da će i ove godine akcionarima biti isplaćeno 25% dobiti putem dividende, odnosno 24,7 RSD po akciji (neto iznos od 20,99 RSD).

Energoprojekt holding (ENHL) je ojačao 0,8% na 1.048 RSD uz trgovanje od 1,4 miliona RSD, dok se Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) oporavio 0,8% na 890 RSD uz promet od 1 milion RSD. Ova kompanija je juče saopštila da je u prvom kvartalu ostvarila dobit od oko četiri miliona EUR, što je duplo više u odnosu na isti period prošle godine.

Messer Tehnogas (TGAS) se zadržao na nivou od 10.000 RSD uz promet od 0,2 miliona RSD, dok se sa istovetnom realizacijom Fitofarmacija (FITO) domogla nivoa od 2.500 RSD.

Današnjem prometu veliki doprinos su dale državne dužničke hartije, a najviše se trgovalo serijom RSO15112 koja je zabeležila promet od 165,4 miliona RSD.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous John Hardy: Kineski juan zaslužuje više pažnje od jena, evra ili dolara
Next Nezaposlenost u Češkoj najmanja u EU

You might also like

Berza

Nezadrživ rast: Bitcoin blizu 3.000 dolara

Kriptovaluta bitcoin dostigla je novu najvišu vrednost i opasno se približila vrednosti od 3.000 dolara. 

Svetske berze

Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar pretekao jen

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno, dok je dolar ojačao prema azijskim valutama jer se očekuje da će američka centralna banka signalizovati mogućnost povećanja kamatnih stopa u junu.

Svetske berze

Wall Street: Indeksi pod pritiskom energetskog sektora

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija pale, najviše u energetskom sektoru jer su cene nafte pale na najniže nivoe od novembra prošle godine.