Australija: Cene akcija porasle, nacionalna valuta oslabila

Australija: Cene akcija porasle, nacionalna valuta oslabila

Cene akcija na berzi u Australiji porasle su četvrtu nedelju zaredom, podržane nagoveštajima da će Centralna banka narednih meseci dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Iako je na otvaranju bio u minusu 1,3 odsto, glavni indeks berze u Sidneju, S&P/ASX 200, trgovanje je zatvorio sa dobitkom od 0,2 odsto, na 5292.0 poena nakon najave da bi Centralna banka Australije (RBA) uskoro mogla dodatno srezati referentnu kamatu. Na nedeljnom nivou S&P/ASX 200 je ojačao 0,7 odsto.

Širi pokazatelj stanja na tržištu indeks All Ordinaries u petak je porastao 0,2 odsto a za nedelju dana 0,8 odsto, na 5358.6 poena.

“Povratak zabrinutosti za globalni rast i nestabilnosti na tržištima Evrope, SAD i Japana odrazili su se negativno na berzansko trgovanje ove nedelje”, kaže Shane Oliver, glavni ekonomista “AMP Capital”. “Uprkos padu cena sirovina i nekim lošijim rezultatima iz banaka, australijske akcije je podržala odluka RBA od utorka o snižavanju referentne kamate i najava dodatnog labavljenja monetarne politike koja se dala naslutiti iz međugodišnjeg izveštaja centralne banke”, dodaje on.

Tokom protekle nedelje banke su dominirale australijskim tržištem. Na nedeljnom nivou, akcije banke Westpac oslabile su 0.8%, na 30.80 AUD, dok su akcije većine drugih banaka porasle; ANZ Bank (3.6 % na $25.14), National Australia Bank (3.7% na $28.19) a akcije Commonwealth Bank su za nedelju dana ojačale 0.6 odsto na 74.35 dolara.

U petak je Macquarie Group izvestila o godišnjoj dobiti od 29 odsto na 2,06 milijardi dolara, nadmašivši očekivanja analitičara. Za ovu godinu korporacija predviđa rezultate na “nivou prošlogodišnjih”. Iako je cena Macquarie u petak oslabila 0,2 odsto, na nedeljnom je nivopu u dobitku 2,5 odsto.

Najveći uteg protekle trgovačke nedelje bile su akcije energetskog i rudarskog sektora usled oscilacija u ceni rude gvožđa, dok je jačanje američkog dolara prema australskom, prtisnulo sektore ostalih sirovina.

Gubitnik nedelje je BHP BIlliton sa padom od 10,7 odsto na 18,46 dolara, i to ne samo zbog nižih cena rude gvožđa već i zbog tužbe od 43,5 milijardi dolara koju je podigao Brazil zbog rušenja brane u jugozapadnom Brazilu, kada je poginulo 19 ljudi, a zagađenje prirodne okoline bilo ogromno.

Akcije njihovog konkurenta, kompanije Rio Tinto pale su 7,3 odsto, na 47,75 dolara.

Dobitnici nedelje na australijskom tržištu kapitala bili su McMillan Shakespeare sa rastom akcija od 14 odsto, te Super Retail Group kojoj je vrednost porasla 12,2 odsto.

Foto:www.dailyreckoning.com.au

Foto:www.dailyreckoning.com.au

Centralna banka revidirala prognozu kretanja inflacije

Centralna banka Australije (Reserve Bank of Australia) je snizila stopu očekivane inflacije na godišnjem nivou sa prethodnih dva do 3 odsto, na, između 1 i dva odsto. Kako se navodi u međugodišnjem izveštaju, Banka ne očekuje povratak inflacije na nivo 2-3% do 2018.

Očekivanja po pitanju rasta BDP-a i nezaposlenosti nisu se mnogo promenila u odnosu na prošli izveštaj. RBA predviđa rast bruto domaćeg proizvoda od oko 2,5 odsto dok će stopa nezaposlenosti biti oko ili malo ispod sadašnjeg nivoa od 5,75 odsto.

Reserve Bank of Australia se prošle nedelje suočila sa neprijatnom činjenicom kada je australijski Zavod za statistiku saopštio da je indeks potrošačkih cena u prva tri meseca ove godine pao 0,2 odsto, što su prva zabeležena negativna kretanja inflacije u poslednjih sedam godina. Povratak deflacije primorao je centralne monetarne vlasti da snize referentnu kamatu sa rekordno niskih 2 odsto, na 1,75 odsto.

Najnovije prognoze RBA o kretanju inflacije u ovoj godini nagoveštaj su da bi Centralna banka u ovoj godini, možda već do avgusta, mogla dodatno sniziti referentnu kamatu na 1,5 odsto, smatraju analitičari.

Takve spekulacije u petak su podigle cene akcija i oslabile vrednost nacionalne valute prema američkom dolaru. Na kraju dana australijski dolar je u Sidneju vredeo 73,95 američkih centi, što je za 1 odsto niža vrednost u odnosu na prethodno trgovanje.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Veliki hakerski napad na najveće e-mail servise
Next Shell: Pad dobiti, manje investicija

You might also like

Berza

Nastavljen pad cena nafte, barel ispod 45 dolara

Cene nafte na međunarodnim tržištima u ponedeljak su pale na najniži nivo u poslednjih 11 nedelja zbog prekomerne ponude i nepovoljnih ekonomskih kretanja.

Berza

Evro u ponedeljak u padu, kurs 118,7617

Dinar će u ponedeljak ojačati prema evru za 0,2 odsto u odnosu na petak i zvanični srednji kurs iznosiće 118,7617 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze

Azijske berze u porastu, evro prati njihov rast

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija znatno porasle, prateći uspon Wall Streeta, dok je dolar u defanzivi jer američki Fed više nije jedina centralna banka koja poručuje da je era