Uskoro ističe prijava poreza na dohodak

Uskoro ističe prijava poreza na dohodak

Do 16. maja će građani koji su u 2015. zaradili više od 2,2 miliona dinara morati da podnesu prijavu za plaćanje nameta.

Građani Srbije koji su prošle godine mesečno primali neto zaradu veću od 1.100 evra, što je 36 evra dnevno, imaju još 10 dana da podnesu prijavu za porez na dohodak.

Iz Poreske uprave podsećaju da rok za podnošenje prijava ističe 16. maja, a obavezu plaćanja ovog nameta imaju svi koji su 2015. zarađivali više od tri prosečne godišnje zarade, što je za prošlu godinu 2.201.220 dinara bruto, odnosno 1.599.552 dinara neto, odnosno 133.296 dinara mesečno.

foto: kurir

foto: kurir

Neoporezivi deo

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2015. je prosečna godišnja zarada po zaposlenom iznosila 733.740 dinara bruto, odnosno 533.184 dinara neto. Poreznici podsećaju da tri prosečne godišnje plate iznose 2,2 miliona dinara, što je neoporezivi deo, dok se na sve zarađeno preko tog iznosa pa do 6.603.660 dinara plaća porez od 10 odsto. Ko je uspeo da premaši i taj iznos, na sumu iznad tog limita moraće da plati porez od 15 odsto.

Poreska prijava može se podneti u elektronskom i papirnom obliku, na adresu filijale Poreske uprave u mestu prebivališta, a obveznik ima pravo na odbitke za sebe i za svakog izdržavnog člana porodice. Ukupno umanjenje ne može prelaziti 50 odsto dohotka za oporezivanje.

Izvor: GdeInvestirati/Kurir
Previous Prekvalifikacijom do plate iznad 100.000 dinara
Next Novi dogovor SAD i Rusije o primirju u Alepu

You might also like

Društvo

Nezaposlenost, loš životni standard i korupcija najveći problemi građana Srbije

Najveći problemi građana Srbije su nezaposlenost, loš životni standard, ali i korupcija pokazalo je poslednje istraživanje koje, u saradnji sa Centrom za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), sprovodi B92.

Društvo

Obavezna identifikacija kao novina u online kupovini u Srbiji

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je da najviše sive i crne ekonomije ima u oblasti naručivanja preko interneta, jer niko ne evidentira tu vrstu trgovine.

Društvo

Ramuš Haradinaj uhapšen u Francuskoj po srpskoj poternici

Francuska policija je na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje koji je izdala Srbija večeras uhapsila predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.