Požar u Kanadi i eskalacija napetosti u Libiji povećali cene nafte skoro 4 odsto

Požar u Kanadi i eskalacija napetosti u Libiji povećali cene nafte skoro 4 odsto

Požar koji od nedelje besni u kanadskoj provinciji Alberti i eskalacija napetosti u Libiji poremetili su proizvodnju nafte usled čega su cene ovog energenta na međunarodnim tržištima porasle u četvrtak blizu 4 odsto.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u junu na berzi u New Yorku je poskupela 1,50 dolara, odnosno 3,43% na 45,28 dolara po barelu. Rano jutros, barel WTI nafte koštao je 46,02 dolara, što je za 4 odsto više u odnosu na cenu kojom se trgovalo sinoć.

Na londonskom tržištu cena “brent” nafte porasla je 3,34 odsto u odnosu na prethodno zatvaranje, na 46,11 dolara.

Kanadske vlasti proglasile su vanredno stanje u provinciji Alberta zbog požara koji je zahvatio ovaj naftom bogati region.

Alberta je industrijska oblast u kojoj se nalazi veliki broj naftnih postrojenja. Rezerve nafte u tom delu Kanade su treće po veličini u svetu, odmah iza Saudijske Arabije i Venecuele.  Iako, za sada, njihova postrojenja nisu direktno ugrožena vatrom, mnoge naftne kompanije koje posluju na ovom području redukovale su proizvodnju kako bi se zaposlenima i njihovim porodicama omogućilo da dođu do sigurnih područja. Sve kompanije u oblasti, uključujući Suncor, Shell, Husky Energy, Athabasca Oil Sands i još nekoliko manjih proizvođača pridružile su se akciji pružanja pomoći evakuisanim stanovnicima u smeštaju i hrani.

Vesti o požarima u Kanadi dolaze uporedo sa zvaničnim podacima iz SAD koji pokazuju da je američka proizvodnja nafte potonula prošle nedelje za više od 100.000 barela na 8,83 miliona barela dnevno, što je najniži nivo od septembra 2014. godine.

Mada su komercijalne zalihe nafte u SAD porasle u istoj nedelji, investitori su sve nade položili u to da će pad proizvodnje pomoći ublažavanju globalne prezasićenosti ponude.

“Mislim da su požari u Kanadi glavni razlog za današnji rast cena nafte, bitniji nego pad proizvodnje u SAD”, rekao je za AFP analitičar kompanije IG Markets, Bernard Aw, dodajući da kanadske naftne kompanije kažu da bi požari mogli da ugroze proizvodne kapacitete za više od milion barela dnevno.

Kompanija ETF Securities je upozorila da bi, zbog neplaniranih prekida, snabdevanje iz zemalja članica OPEC-a, uključujući Libiju, moglo biti smanjeno za više od dva miliona barela dnevno (BPD).

Libijska proizvodnja već je ranije načeta a mogla bi biti i dodatno smanjena zbog eskalacije napetosti između političkih frakcija na istoku i zapadu zemlje.

“Eskalacija sukoba u Libiji mogla bi da sreže izlaz nafte za 120 hiljada barela dnevno ako National Oil Corporation, koju je formirala rivalska vlada u Bengaziju, nastavi da blokira luku Marsa el-Hariga”, upozorili su libijski zvaničnici sa sedištem u Tripoliju.

Izvor:Agencije
Previous Beogradska berza: Najprometniji NIS, Energoprojekt ojačao 1%
Next Evropske berze: Stabilizacija tržišta, većina indeksa u plusu

You might also like

Berza

Najveći nedeljni pad cena nafte od novembra meseca

U petak uveče je barel (159 litara) severnomorske nafte, za isporuku u martu koštao 55,45 dolara, što je 1,2% niža cena u odnosu na prethodno trgovanje, i oko 3 odsto

Tema dana

Iznenađujuća kretanja na tržištima, evro skočio iznad 1,12 dolara, potražnja za zlatom

Dan pun iznenađujućih preokreta na tržištima kapitala. Odmah nakon objavljivanja novih podsticajnih mera Evropske centralne banke, akcije na evropskim berzama su naglo skočile, dok je evro pao u odnosu na

Berza

Svetske berze: Oprezna trgovina, investitori se pitaju koja će Trampova predizborna obećanja proći u Kongresu

Cene akcija na svetskim berzama rasle su i protekle nedelje, međutim investitori su bili oprezni dok je obim trgovanja, zbog božičnih praznika bio za skoro trećinu manji.