Novi dogovor SAD i Rusije o primirju u Alepu

Novi dogovor SAD i Rusije o primirju u Alepu

Sjedinjene Američke Države i Rusija dogovorile su se da će pokušati da sarađuju sa stranama na terenu u Siriji kako bi primirje obuhvatilo i grad Alep u kojem se prethodnih dana vode žestoke borbe, saopštio je State Department.

Dogovor je stupio na snagu minut posle ponoći u Damasku, rekao je portparol Stejt departmenta Mark Toner naglasivši da je od tog momenta primećeno smanjenje nasilja u tim oblastima.

Od ključne važnosti je da, kako se navodi u saopštenju, Rusija udvostruči napore da izvrši pritisak na sirijskog predsednika Bashara al Assada da se pridržava novog sporazuma, dok će SAD uticati na sirijsku opoziciju, prenosi Reuters.

“Naš cilj ostaje i uvek je bio jedinstveno primirje na teritoriji cele Sirije – a ne niz lokalnih primirja”, kaže se u saopštenju State Department-a.

Sirijska vojska prihvata 48-časovno primirje u Alepu

Sirijska vojska potvrdila je danas da će poštovati 48-časovno primirje u gradu Alepu nakon što su SAD i Rusija postigle dogovor o proširenju prekida neprijateljstava na ovaj grad.

Kako prenosi Reuters pozivajući se na državnu sirijsku televiziju, vojska će poštovati primirje od jutros.

Foto:www.cnn.com

Foto:www.cnn.com

De Mistura: Bez mira u Alepu, sve bi moglo da propadne

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura apelovao je danas na obustavu borbi u sirijskom gradu Alepu, upozorivši da bi u protivnom moglo da dođe do katastrofe, kao i da bi u tom slučaju u Tursku moglo da dođe 400.000 novih izbeglica.

“Alternativa je istinska i potpuna katastrofa zato što bismo mogli da vidimo kako 400.000 ljudi ide ka turskoj granici” – rekao je De Mistura posle razgovora sa francuskim i nemačkim ministrima spoljnih poslova u Berlinu.

De Mistura je istakao da povratak mirovnim pregovorima zavisi od primirja.

“Test je sada Alep” – naglasio je on, prenosi AFP.

Previous Uskoro ističe prijava poreza na dohodak
Next Google i Fiat započinju saradnju

You might also like

Geopolitika

Brazil: Izglasan opoziv Dilme Rousseff, dužnost predsednika preuzima Michel Temer

Brazilska predsednica Dilme Rousseff suspendovana je danas sa dužnosti kako bi se suočila sa postupkom utvrđivanja tačnosti optužbi da je prekršila poreske zakone i propise o korišćenju budžetskih sredstava.

Geopolitika

Brazil: Poništeno glasanje za opoziv predsednice Dilme Rousseff

Vršilac dužnosti predsednika donjeg doma brazilskog parlamenta Waldir Maranhao ponišio je danas prethodno izglasani proces smene predsednice države Dilme Rousseff i zakazao novo glasanje o tom predlogu.

Geopolitika

Sputnik: EU usaglasila pet principa u odnosima sa Rusijom

Šefovi diplomatije zemalja-članica Evropske unije na zasedanju održanom u ponedeljak usaglasili su pet principa u odnosima sa Rusijom, koje će kasnije objaviti šefica evropske diplomatije Federica Mogherini, saopštio je novinarima