Evropski strah od Kine

Evropski strah od Kine

Evropska komisija je objavila nove podatke prema kojima je u 2015. više od 2.000 proizvoda izazvalo uzbunu širom Evrope.

Gde leži strah Evropljana u eri online trgovine?

U dve reči – igračaka i odeće. U 2015. je za te dve kategorije proizvoda bilo neophodno preduzeti najveći broj “korektivnih mera”. Otrovne i/ili na neki drugi način opasne igračke imale su učešće od 27% a isto takva odeća, tekstil i modni artikli nešto manje – 17%.

Za pomenute proizvode je i u 2014. izdato najviše upozorenja. Kada su u pitanju vrste opasnosti, 25%o svih upozorenja je izdato na račun hemijske opasnosti, ponajviše hemijskih otrova u proizvodima, dok je 22% proizvoda predstavljalo opasnost od povreda. Opasnost od povreda je u prethodnom izveštaju bila prva na listi upozorenja, saopšteno je na sajtu delegacije Evropske unije u Srbiji.

Predmeti poput nakita proizvedenog od teških metala, kao što su nikl i olovo, bili su najčešći razlog za upozorenje, kao i igračke koje sadrže ftalate (omekšivače plastike koji mogu izazvati sterilitet).

foto: cityexpress.com

foto: cityexpress.com

Evropska komisija, države članice i preduzeća sarađuju kako bi nebezbedni proizvodi bili povučeni sa evropskog tržišta.

Sistem brzog upozoravanja od 2003. omogućuje brzo širenje informacija između država članica i Komisije o opasnim neprehrambenim prozvodima koji su povučeni i/ili opozvani sa tržišta bilo gde u Evropi. Na ovaj način se preduzimaju propratne mere (zabrana/obustava prodaje, povlačenje, opoziv ili odluka carinskih organa o zabrani uvoza) na celoj teritoriji EU.

U 2015. je u sistemu brzog upozoravanja zabeleženo 2.072 upozorenja i 2.745 propratnih mera. Kada jedna država članica izda upozorenje, druge zemlje mogu da pronađu proizvod na svojim tržištima i reaguju.
Sistemom je trenutno obuhvaćena 31 zemlja (države članice EU, Island, Lihtenštajn i Norveška). Sistem brzog upozoravanja funkcioniše zahvaljujući svakodnevnoj saradnji između država članica.

Izvor: GdeInvestirati/Mondo
Previous Turski premijer Ahmet Davutoglu podneo ostavku zbog neslaganja sa Erdoganom?
Next Beogradska berza: Najprometniji NIS, Energoprojekt ojačao 1%

You might also like

Nauka

Ovo je savršen kandidat za prvi “pametni grad” na svetu

Profesor softverskog inženjerstva na Univerzitetu u Ajdelejdu smatra da bi upravo ovaj grad mogao da bude najpogodniji za utvrđivanje načina na koji bi integrisana upotreba tehnologije mogla da poboljša živote

Društvo

Crna Gora: Prosečna zarad u junu 511 evra

Prosečna zarada (bruto) u junu 2018. godine u Crnoj Gori iznosila je 767 evra, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 511 evra, saopšteno je iz MONSTAT-a.

Društvo

Srbija među zemljama sa najnižim platama u Evropi

Plate radnika u Ukrajini najniže su u Evropi, a među 10 zemalja sa najnižim primanjima su Srbija, Makedonija, Belorusija i Albanija, pokazalo je istraživanje jednog ukrajinskog analitičkog centra.