Evropske berze: Stabilizacija tržišta, većina indeksa u plusu

Evropske berze: Stabilizacija tržišta, većina indeksa u plusu

Nakon dva dana gubitaka u četvrtak je većina evropskih berzi zatvorilo trgovanje u pozitivnoj teritoriji. Rast cena nafte i jeftiniji evro uneli su stabilnost na tržišta pred sutrašnje objavljivanje podataka o zapošljavanju u Sjedinjenim Državama.

Na kraju dana londonski indeks berze FTSE 100 bio je u plusu 3,23 poena, odnosno 0,09 odsto, dok je nemački DAX zaradio 23,61 poena odnosno 0,24 odsto. Španski IBEX35 ojačao je 0,41 odsto.

Glavni indeksi berze u Parizu i Milanu i danas su poslovali u negativnom području. Pariski CAC 40 oslabio je 0,11 % a italijanski MIB FTSE 0,07 odsto.

Cena nafte je danas na evropskim tržištima u jednom trenutku koštala 46,77 dolara po barelu, što je bilo za 4,8 odsto viša cena u odnosu na jučerašnje zatvaranje. Pred kraj dana cene su skliznule na 45,11 dolara, što je rast od 1,1 odsto. Rast cena “crnog zlata” na međunarodnim tržištima posledica je zabrinutosti investitora da bi požar koji od nedelje besni na području kanadskih nalazišta i eskalacija napetosti u Libiji mogli poremetiti proizvodnju nafte.

U fokusu investitora je sutrašnji vladin izveštaj o zapošljavanju u Sjedinjenim Državama. Analitičari predviđaju 202.000 novih radnih mesta iako bi se ta očekivanja mogla pokazati kao previsoka. Juče su podaci privatne agencije ADP pokazali da su američke kompanije u aprilu otvorile “samo” 156.000 novih radnih mesta, umesto očekivanih 196 hiljada.

Pozitivno na berze uticao je i pad vrednosti zajedničke evropske valute prema američkoj sa jučerašnjih 1,15 dolara na oko 1,14 dolara za evro.

Izvor:Agencije
Previous Požar u Kanadi i eskalacija napetosti u Libiji povećali cene nafte skoro 4 odsto
Next Dinar oslabio, u petak 122,82 dinara za jedan evro

You might also like

Berza

Evropske berze: Rudarski i energetski sektor podstakli berze

Na evropskim berzama u utorak ujutro cene akcija su porasle, drugi dan zaredom, što se najviše zahvaljuje jačanju rudarskog i energetskog sektora.

Svetske berze

Wall Street: Neznatne promene indeksa nakon izveštaja o zaposlenosti u SAD

Indeksi američkih berzi zatvorili su trgovanje u petak  u različitim pravcima, uz neznatne promene vrednosti u odnosu na prethodni dan.

Svetske berze

Azijske berze: Ulagači na oprezu, stagnacija dolara

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno jer ulagači ne žele znatnije menjati pozicije uoči sastanka američkog i kineskog predsednika kasnije ove nedelje.