Dobit AIK banke u prvom kvartalu skočila na 1,7 milijardi dinara

Dobit AIK banke u prvom kvartalu skočila na 1,7 milijardi dinara

AIK banka je objavila nerevidirane rezultate poslovanja za prvi kvartal koji su pokazali stagnaciju osnovnog biznisa i rast profita usled naplate ranije otpisanih plasmana.

Prihod od kamata u posmatranom periodu oslabio je 8,5 odsto na 2,3 milijarde dinara, dok je dobit iz ovog segmenta poslovanja pala nepunih jedan odsto na 1,8 milijardi dinara. Prihod od naknada i provizija porastao je 9,2 odsto na 266,3 miliona RSD, dok je dobit po ovom osnovu skočila 7,5 odsto na 222,9 miliona RSD.

Za razliku od prošle godine kada je AIK pretrpeo troškove otpisa i rezervisanja od 681,7 miliona dinara, u prvom kvartalu ove godine ostvaren je pozitivan rezultat od 309,7 miliona dinara. Ova stavka je bila glavni razlog rasta bruto profita od 137,6 odsto na 1,7 milijardi dinara.

Aktiva AIK banke na kraju marta iznosila je 178,3 milijarde dinara što je smanjenje od 0,4 odsto od početka godine.

Većinski vlasnik AIK-a, koji je na kraju 2015. godine zauzimao 5,9 odsto bankarskog tržišta, je novosadska MK grupa.

Izvor:Wisebroker /Gdeinvestirati.com
Previous Telekom Srbija zapošljava mlade inženjere
Next Raiffeisen banka godine u Srbiji

You might also like

Najvažnije vesti

Ratna mornarica Kine zaplenila američki podvodni dron

Ratni brod kineske mornarice zaplenio je podvodni dron koji američki okeanografski brod spustio u međunarodne vode Južnokineskog mora, zbog čega su SAD uputile zvanični demarš Kini uz zahtev za vraćanje

Najvažnije vesti

George Soros: Ekonomija Kine slična američkoj pre izbijanja krize 2008.,

Podsticanje kineskog ekonomskog rasta prekomernim zaduživanje podeća na stanje u Sjedinjenim Državama neposredno pre izbijanja finansijske krize 2008. koja je podstakla globalnu recesiju, izjavio je finansijski magnat George Soros.

Tema dana

Stres test: Većina banaka otporne na eventualnu novu krizu

Italijanska, austrijska, španska i dve irske banke pokazale su najlošije rezultate na “stres” testovima, pokazao je dugoočekivani izveštaj evropskog tela za superviziju banaka (EBA).