Wall Street: Pad indeksa, pod pritiskom energetski sektor

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija pale jer su slabi pokazatelji iz Kine izazvali pad cena sirovina i ponovo oživeli zabrinutosti u vezi rasta globalne ekonomije.

Dow Jones je oslabio 0,78 posto, na 17.750 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,87 posto, na 2.063 boda, a Nasdaq indeks 1,13 posto, na 4.763 boda.

Ulagače na svetskim berzama ponovo zabrinjava Kina, nakon što je juče objavljeno da su u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji aktivnosti u proizvodnom sektoru u aprilu oslabile već 14. mesec zaredom.

Energetski sektor pod pritiskom

To je povećalo brige ulagača da će doći do slabljenja potražnje za sirovinama, s obzirom da je Kina najveći svetski potrošač sirovina, pa su pale njihove cene.

Cena nafte skliznula je drugi dan zaredom, za 2,5 posto, zbog čega su se pod pritiskom našle akcije u energetskom sektoru. S&P indeks tog sektora bio je juče najveći gubitnik, s padom od 2,2 posto.

Ni većina ostalih sektora nije prošla puno bolje jer su kvartalni poslovni rezultati kompanija anemični, dok makroekonomski pokazatelji iz SAD-a i drugih najvećih svetskih ekonomija nisu impresivni.

“U ponedeljak su porasle cene akcija, a u utorak su ponovo pale. Tržište je zapelo u trgovinskom rasponu koje je na raskršću između pune valuacije i vesti koje nisu nužno pozitivne”, kaže Mark Luschini, strateg u kompaniji Janney Montgomerry Scott.

I na evropskim berzama su juče pale cene akcija. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,90 posto, na 6.185 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,94 posto, na 9.926 bodova, a pariski CAC 1,59 posto, na 4.371 bod.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Hina
Previous Aflatoksin ponovo preti izvozu kukuruza
Next Azijske berze: Pad podstakli slabi pokazatelji iz Kine

You might also like

Svetske berze

Evro oslabio, snažan rast rublje i južnoafričkog randa

Cena evra pala je u utorak ispod nivoa 1,06 dolara nakon slabijih ekonomskih podataka iz evrozone i novih signala iz SAD o povećanju kamatnih stopa.

Berza

Evropske berze: Ulagači na oprezu, cene nafte u padu

Na evropskim berzama u utorak se trguje oprezno, nakon nekoliko dana rasta cena akcija, dok se čekaju nove vesti koje bi usmerile tržišta.

Berza

Beogradska berza: AIK lider među gubitnicima, ukrštanje indeksa

Početak trgovačke sedmice obeležilo je mešovito kretanje berzanskih indeksa uz neveliki promet. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 8,5 miliona RSD (68,9 hiljada EUR), dok je indeks Belex15 zabeležio blagi