Velika Britanija: Neočekivani pad proizvodnog sektora u aprilu

Velika Britanija: Neočekivani pad proizvodnog sektora u aprilu

Neočekivani pad u aprilu zabeležila je britanska fabrička proizvodnja, što je najniži nivo u tri godine, pokazalo je istraživanje kompanije Markit.

To sugeriše, kako ocenjuje Reuters, da će ekonomija dalje usporiti pre održavanja referenduma o članstvu u Evropskoj uniji sledećeg meseca.

Pored neizvesnosti u pogledu glasanja 23. juna, fabrike se takođe bore sa slabijom globalnom ekonomijom i usporavanjem u industriji nafte i gasa, koja je njihov glavni klijent.

Funta je pala, dok su fjučersi na britanske obveznice porasli posle objave kompanije Markit/CIPS da je indeks menadžera nabavke u proizvodnji (PMI) pao u aprilu na 49,2 boda sa 50,7 bodova iz marta.

To je prvi put od marta 2013. da je taj pokazatelj skliznuo ispod granice od 50 poena koja razdvaja rast proizvodnje od pada.

Aprilski pokazatelj je čak ispod najniže prognoze ekonomista koji su učestvovali u anketi Reutersa.

pad

“Oštar pad proizvodnje na trogodišnji minimum i još jedan mesec prijavljenih ukidanja radnih mesta mogli bi biti najjasniji znak da neizvesnost u pogledu referenduma počinje da pritiska realnu privredu”, ocenjuje Lee Hopley, glavni ekonomista u lobističkoj organizaciji proizvodjača EEF.

Proizvodnja nije uspela da podstakne ukupnu ekonomiju tokom većeg dela minule godine, a najnovije istraživanje sugeriše da će se oporavak i dalje oslanjati na britainsku dominantnu industriju usluga.

Markitov izvešataj o uslužnom sektoru očekuje se u četvrtak.

Privredni rast Britanije je usporio na 0,4 odsto u prvom tromesečju tekuće godine sa 0,6 procenata krajem 2015, što je, kako navodi Rojters, zemlju dovelo u neuobičajenu situaciju da zaostaje za Francuskom.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous U prvom kvartalu 2016. zabeležen skok lizing ugovora
Next EK podigla prognozu rasta BDP Srbije 

You might also like

Makroekonomija

Prosečni mesečni prihodi domaćinstava u Srbiji u 2016. iznosili 59.624 dinara

Prosečni mesečni prihodi domaćinstava u Srbiji u novcu i naturi u 2016. godini iznosili su 59.624 dinara i u odnosu na prethodnu godinu nominalno su viši za 3,1 odsto, saopštio

Makroekonomija

Michel Saint-Lot: Budućnost domaće ekonomije zavisi od ulaganja u najmlađe generacije

Nejednakost nije neizbežna. Nejednakost je izbor. Promovisanje pravičnosti – jednake šanse za svako dete – je izbor.

Najvažnije vesti

NBS: Padu inflacije u maju doprinelo pojeftinjenje svežeg povrća i energenata

Padu inflacije u maju za 0,5 odsto u odnosu na april najviše je doprinelo pojeftinjenje svežeg povrća i energenata, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).