U ove akcije je sada idealno ulagati: Potencijal rasta uz dobru dividendu

U ove akcije je sada idealno ulagati: Potencijal rasta uz dobru dividendu

Mnogi agresivni investitori zanemaruju zaradu od dividendi, i fokus stavljaju samo na rast ili pad cena akcija. Idealno je locirati sektor u kojem akcije imaju potencijal rasta uz zadovoljavajuću dividendu.

Zarada po osnovu dividende ostvaruje se od neto profita koji se raspodeljuje akcionarima kao “suvlasnicima kompanije”.

Konzervativni ulagači i oni sa diverzifikovanim portfoliom ulažu i u ovakve akcije, sa nižom, ali durogočno sigurnijom zaradom.

Idealno ulaganje – akcije sa potencijalom rasta uz dobru dividendu

Odluka o tome koliko će neka kompanija podeliti svoje dobiti sa akcionarima se donosi većinom glasova na skupštini akcionara. Menadžment je taj koji predlaže kako da se izbalansira odnos između zadržane i isplaćene dobiti kompanije. Nekad je ostvarenu dobit bolje reinvestirati u proizvodne procese čime se na dugi rok ostvaruje viša vrednost kompanije dok sa druge strane svaki akcionar očekuje godišnju “nagradu” za svoje suvlasništvo u kompaniji.

Sa aspekta investitora je najbolje pronaći sektor koji optimalno uravnotežuje oba kriterijuma – akcije koje imaju veliki potencijal rasta cene uz zadovoljavajuću dividendu.

Koji je to sektor?

Analitičari Sinteza invest grupa, brokerske kuće koja se bavi online trgovanjem na globalnim berzama, procenili su da energetski sektor u ovom trenutku nudi optimalan odnos između potencijalnog rasta i dividendnog prinosa.

Foto: Getty

Foto: Getty

Zbog oštrog pada cene nafte u poslednje dve godine, cene velikih naftnih kompanija su osetno pale na svoje višegodišnje minimume. Čini se da je fundamentalna potcenjenost ovog sektora očigledna i da će se sa neminovnom normalizacijom cena u narednim mesecima/godinama doći i do naglog oporavka cene akcija.

Sa druge strane, naftni sektor je poznat kao obilni generator profita tako da su dividende prilično visoke. Sa padom cena akcija dividendni prinos (odnos dividende i cene akcije) je znatno skočio, što je naftni sektor podiglo na vrh lestvice investicione atraktivnosti.

Dakle, u nastavku predstavljamo tri kompanije iz energetskog sektora koje zadovoljavaju najvažnije principe investiranja:

  • Velike kompanije koje su lideri u svom sektoru sa stabilnim poslovanjem u uslovima niskih cena nafte
  • Visoka dividenda
  • Dobar potencijal rasta – cene akcija na višegodišnjem minimumu

 

Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell (ASE: RDSA), najveća evropska naftna kompanija, prijavila je rezultate slabije od očekivanja u četvrtom kvartalu 2015. godine usled osetnog pada cena nafte.

Foto: thetimes.co.uk

Foto: thetimes.co.uk

Profit kompanije pao je ove godine na 493 miliona USD sa 1,73 milijarde USD koliko je iznosio godinu ranije. Šel je generisao 5,4 milijarde USD novčanog toka, od čega je tri milijarde USD isplaćeno akcionarima u vidu dividendi, a 7,9 milijardi USD je uloženo u kapitalne projekte.

Ipak, kompanija je odlučila da smanji broj radnih mesta za 10,000 i rasproda nepotrebnu opremu vrednu nekoliko milijardi USD. Ove odluke su prvenstveno usmerene na povećanje efikasnosti, a direktna su posledica slabijih rezultata usled pada cene nafte.

Što se tiče same proizvodnje, ona je u odnosu na prošlu godinu opala za 5% na 3,04 miliona barela nafte na dnevnom nivou, dok je proizvodnja gasa niža za 11% u odnosu na isti period.

Ipak, u kompaniji naglašavaju da isplata redovnih godišnjih dividendi nije ugrožena što je ohrabrujuće za akcionare koji mogu očekivati dividendni prinos od čak 8,9% na godišnjem nivou (trenutna cena 21,46€).

Shevron Corporation

Chevron Corporation (NYSE: CVX) je takođe veoma poznata kompanija iz energetskog sektora koja se bavi kako istraživanjem tako i proizvodnjom sirove nafte i prirodnog gasa. Ševron je napravio velike kapitalne investicije u 2015. godini, koje bi mogle stvoriti znatan rast uprkos niskim cenama nafte i gasa.

Foto: career-world4u.com

Foto: career-world4u.com

Međutim, ova kompanija ima veća troškove po jednom barelu proizvedene nafte od svojih konkurenata usled čestih prekoračenja budžeta što bi moglo da neutralizuje znatan rast zarade u budućnosti.

Ševron je u procesu lansiranja “Gordona”, najvećeg svetskog projekta prirodnog gasa u 2015. Kompanija će najverovatnije nastaviti da ulaže kapital u velike investicije kako bi pospešila svoj rast u budućnosti. Takođe, Ševron se suočava sa tužbom u Ekvadoru, što može rezultirati znatnim novčanim kaznama.

Tržišna kapitalizacija ove kompanije iznosi 167 milijardi USD dok stopa dividende iznosi 4.8%.

Exon Mobil Corporation

Exxon Mobil Corporation (NYSE: XOM) je najveća svetska energetska kompanija koja se takođe bavi istraživanjem i proizvodnjom nafte i prirodnog gasa.

Foto: Getty

Foto: Getty

Kompanija ima energetske projekte širom sveta, uključujući Severnu i Južnu Ameriku, Afriku i Evropu. Ekson drži rekord u pronalaženju energetskih projekata sa visokom vrednošću i pretvara ih u profitabilne poduhvate. U poređenju sa ostalim energetskim kompanijama, Ekson ima niže troškove po barelu proizvedene nafte, što rezultira visokim prinosima kompanije. Kao i za ostale kompanije iz ovog sektora, pad cene nafte predstavlja poseban izazov i za Ekson.

Kako je kompanija završila svoj ciklus investiranja, njeni kapitalni izdaci se neće bitno menjati ili će blago padati, što može rezultirati manjom deprecijacijom i većim prilivom u budućnosti. Takođe, Ekson povećava dividende i sopstveni otkup akcija što bi trebalo pozitivno da se odrazi na cenu akcija. Poslednja stopa dividende iz marta iznosi 3.6%, što je dobra investicija za one konzervativnije ulagače koji su orijentisani ka stabilnijem prihodu.

Inače, tržišna kapitalizacija ove kompanije iznosi čak 343 milijarde USD.

Na koji način je možete koristiti i koje su Vam sve mogućnosti naraspolaganju, možete se informisati na linku OVDE

Ukoliko želite da počnete trgovanje na svetskim berzama to možete uraditi na linku OVDE.

Portal Gdeinvestirati.com će Vas u narednim tekstovima uvesti u svet investiranja iz fotelje.

Izvor: Promo
Previous Aerodrom Ponikve kod Užica: Završena zgrada prijema, letovi od avgusta
Next Zbog dosađivanja na poslu tužio firmu

You might also like

Najvažnije vesti

APR: U Srbiji više privrednika nego prošle godine

U Srbiji je ove godine osnovano 2.300 privrednih društava, što je za oko 10 odsto više u odnosu na isti period prošle godine kada je bilo oko 2.000 novoregistrovanih preduzeća,

Najvažnije vesti

Najveće plate u Novom Beogradu, najmanje u Trgovištu

Po visini prosečne neto plate isplaćene u julu na prvom mestu u Srbiji nalazi se Novi Beograd sa isplaćenih 76.466 dinara.

Berza

Produktna berza: Manji obim prometa u odnosu na prošlu nedelju

Nakon nekoliko turbulentnih nedelja došlo je do stagnacije tržišta, kako cenovno tako i količinski na novosadskoj Produktnoj berzi.