Srpski tim inženjera na takmičenju preduzetnika u Stanfordu predstavio električni traktor

Srpski tim inženjera na takmičenju preduzetnika u Stanfordu predstavio električni traktor

Sa idejom za projekat električnog traktora “Idvorsky Electric”, tri inženjera iz Srbije učestvuju u polufinalu svetskog takmičenja preduzetnika u Stanfordu.

U konkurenciji 1.075 timova iz 104 zemlje, Popov, Ivan Jovanov i Dalibor Marković napreduju prema finalu svetskog takmičenja preduzetnika u Sjedinjenim Američkim Državama s projektom električnog traktora.

Naziv projekta “Idvorsky Electric” potekao je od sela Idvor iz kojeg je čuveni naučnik Mihajlo Pupin.

“Pupin je iz sela Idvor. Dao je sebi nadimak, odnosno srednje ime – Idvorski, u SAD i, s obzirom na to da je ovo takmičenje američko i da je on bio srpsko-američki naučnik, želeli smo i da povežemo i poljoprivredu, i Ameriku i Srbiju, ali smo hteli i da odamo počast Pupinu i da uzmemo njegovo srednje ime kao naziv traktora”, objašnjava član tima Dalibor Marković.

Konačnu odluku o finalistima određuje se na osnovu konačnog zbira glasova i mišljenja stručne komisije, a 15 najboljih imaće priliku da predstave svoj projekt i dobiju početni kapital za prototip.

U video prezentaciji pogledajte kako električni traktor osim ekološke ima i cenovnu prednost. Troši samo 7 evra umesto 60 evra koliko je potrebno za pun rezervoar klasičnog traktora.

Izvor: Beta, Aljazeera
Previous Fiat u prvom kvartalu: Sve slabiji izvozni rezultati
Next Freedom house: Značajan pad Srbije po slobodi medija

You might also like

Preduzetništvo

Uzgajanjem borovnice do 5.000 evra mesečno

Zahvaljujući stabilnoj ceni, sa normalnim prinosom prosečno mesečno po hektaru može da se zaradi oko 5.000 evra, ali uzgoj ove voćke nije ni jeftin ni jednostavan.

Marketing

Uz pomoć ovog trika možete prodati bilo šta

“Prodaj mi ovu olovku” je pravi izazov za profesionalnog prodavca i pitanje koje razdvaja pravog prodavca od onih koji nikada neće postići prodajni target.

Preduzetništvo

Sigurna zarada od malog ulaganja u lincuru

Pre sedam godina, Dejan Krstojević iz Lisine posadio je lincuru na desetak ari, čija se cena osušenog korena kreće od 10 do 12 evra, a za sveži je nešto manja.