Hrvatska opet blokirala otvaranje poglavlja 23

Hrvatska opet blokirala otvaranje poglavlja 23

Na sastanku ambasadora zemalja članica EU u Briselu, Hrvatska ponovo nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Unije, prenosi RTS.

Posle pauze od nekoliko nedelja, predsedavjuća EU Holandija je ponovo pokušala da postigne konsenzus zemalja članica, podižući ovo pitanje na viši, ambasadorski nivo odlučivanja.

Međutim, kako saznaje RTS, predstavnik Hrvatske ponovio je da ne može da se složi sa otvaranjem poglavlja 23 navodeći poznate argumente o regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije.

Izvori u EU kažu da će se konsultacije Brisela i Zagreba o ovom pitanju nastaviti narednih dana, a da cilj i dalje ostaje otvaranje poglavlja 23 i 24 za vreme holandskog predsedavanja, što znači pre kraja juna. Mada, objektivno, sve je manje vremena za neophodne proceduralne pripreme.

Izvori sa sastanka kažu da su u Evropska komisija i neke zemlje članice, posebno Nemačka, insistirale da je otvaranje poglavlja 23 potrebno zbog očuvanja kredibiliteta procesa, podsećajući Zagreb na deklaraciju Hrvatskog sabora kojom se obavezao da neće blokirati susede u evropskim integracijama zbog bilateralnih pitanja koja nisu deo evropskog zakonodavstva.

Izvor:RTS
Previous Tender za Galeniku produžen do 27. maja
Next Ponovljeni izbori: Do 16 časova glasalo 27,81 odsto građana

You might also like

Politika

Srbija obeležava Dan državnosti

Centralna državna ceremonija obeležavanja Dana državnosti održana je danas u Memorijalnom kompleksu u Orašcu, u prisustvu predsednika Republike Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i predsednika RS Milorada Dodika.

Politika

Brisel pozvao Beograd i Prištinu da se uzdrže od zapaljivih poruka

Žalimo zbog zapaljivih izjava posle onog o čemu smo se juče sporazumeli” u Briselu u dijalogu Beograd Priština, a “napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije je od najveće

Tema dana

Održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost povodom stanja na Kosovu i Metohiji

Srbija je stabilna zemlja i ne postoji mogućnost značajnijeg ugrožavanja mira i bezbednosti na teritoriji naše države, konstatovano je na današnjoj sednici Saveta za naconalnu bezbednost na kojoj je razmatrana