Azijske berze: Pad podstakli slabi pokazatelji iz Kine

Azijske berze: Pad podstakli slabi pokazatelji iz Kine

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija oštro pale zbog briga ulagača oko slabosti globalne ekonomije i deflatornih pretnji, što izaziva pad cena sirovina.

Cene akcija na azijskim berzama pratile su jučerašnja kretanja na Wall Streetu gde su izbrisani svi dobici od prethodnog dana.

Razočaravajući pokazatelji o aktivnosti u kineskom i britanskom proizvodnom sektoru, zajedno sa smanjenim procenama rasta ekonomije i inflacije od strane Evropske komisije, navele su ulagače na oprez.

Pad su podstakli i slabi ekonomski pokazatelji iz Kine i deflatorne pretnje, što izaziva pad cena sirovina.

Dow Jones je oslabio 0,78 posto, na 17.750 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,87 posto, na 2.063 boda, a Nasdaq indeks 1,13 posto, na 4.763 boda.

U Hong Kongu su u 7,30 sati cene akcija bile na gubitku oko 1 posto, dok su u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,2 i 1,1 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, je u 7,30 sati bio u minusu 1,1 posto. U Japanu se zbog praznika ne radi do četvrtka.

Kina ponovo zabrinjava

“Nakon blagog uspona ekonomskih pokazatelja u martu, što je podstaklo nadu u ubrzanje aktivnosti, prošlog meseca je zamah ponovo oslabio. Velika azijska tržišta i dalje razočaravaju: Japan još uvek tone, a Kine i Indija klize”, kaže Frederic Neumann, direktor u banci HSBC.

Ulagače na svetskim berzama ponovo zabrinjava Kina, nakon što je juče objavljeno da su u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji aktivnosti u proizvodnom sektoru u aprilu oslabile već 14. mesec zaredom.

Cena nafte drugi dan pod pritiskom

To je izazvalo strahovanja ulagača od slabljenja potražnje za sirovinama, s obzirom da je Kina najveći svetski potrošač sirovina, pa su njihove cene u padu.

Foto: getty

Foto: getty

Cena nafte skliznula je drugi dan zaredom, za 2,5 posto, zbog čega su se pod pritiskom našle akcije u energetskom sektoru. S&P indeks tog sektora bio je juče najveći gubitnik, s padom od 2,2 posto. Jutros se cene održavaju na jučerašnjim nivoima, pa se na londonskom tržištu barelom trguje po 44,90 dolara, a na američkom po 43,65 dolara.

Ni većina ostalih sektora nije prošla puno bolje jer su kvartalni poslovni rezultati kompanija anemični, dok makroekonomski pokazatelji iz SAD-a i drugih najvećih svetskih ekonomija nisu impresivni.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Hina
Previous Wall Street: Pad indeksa, pod pritiskom energetski sektor
Next Aerodrom Ponikve kod Užica: Završena zgrada prijema, letovi od avgusta

You might also like

Svetske berze

Evropske berze: Oprezna trgovina, indeksi bez promene

Na evropskim berzama u sredu ujutro trguje se suzdržano jer nema vesti koje bi dodatno podstakle tržište, nakon što su juče cene akcija dostigle najviše nivoe u 21 mesec.

Svetske berze

Evropske berze: Dešavanja u Turskoj u drugom planu, nafta pojeftinila, evro ojačao

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi u ponedeljak su zatvorili trgovanje u različitim pravcima. U pozitivnoj teritoriji trgovalo se u Londonu i Milanu, dok su francuska, nemačka i španska berza

Berza

Beogradska berza: Potop na početku trgovačke nedelje

Početak trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je pad kako BELEX indeksa, tako i pad aktivnosti investitora na tržištu akcija.