Apple: Izgubljen spor oko imena

Apple: Izgubljen spor oko imena

Američki elektronski gigant Apple mora da deli ime iPhone sa kineskim proizvođačem tašni i novčanika, presudio je Sud u Pekingu.

U obrazloženju presude se navodi da američka kompanija nije uspela da dokaže da je iPhone bio “popularan” u Kini 2007. godine kada je domaća kompanija dobila dozvolu za rad. Status “popularnog brenda” po kineskim zakonima može ograničiti upotrebu njihovog imena na druge proizvode.

Presuda je omogućila kompaniji Hintong Tiandi Technology da nastavi da na svoje tašne, novčanike i drugu kožnu galanteriju stavlja ime popularnog telefona.

Viši narodni sud u Pekingu nije želeo danas da potvrdi ovu informaciju.

Kina je drugo po veličini tržište, posle Sjedinjenih Američkih Država, za kompaniju Apple, iako je prodaja u prošloj godini opala za 26 odsto.

Appleove aplikacije iBooks” i iTunes takođe su suspendovane u Kini, mada je menadžment kompanje najavio da će one vrlo brzo ponovo biti dostupne za korisnike.

Apple je plasirao svoje proizvode na kinesko tržište 2009. godine, a tužba je podneta 2012. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Beogradska berza: Jaka tražnja za akcijama NIS-a, Jedinstvo gubitnik dana
Next Tender za Galeniku produžen do 27. maja

You might also like

Kompanije

Komercijalna banka: Dobitak u prvih 10 meseci oko 56 miliona evra

Komercijalna banka je u prvih deset meseci ove godine nastavila sa pozitivnom tendencijom u svom poslovanju i zabeležila dobitak pre oporezivanja u iznosu od 6 milijardi i 634 miliona RSD,

Kompanije

Air Serbia povećala promet 1,8% u prvih devet meseci

Nacionalni avio-prevoznik, Air Serbia, povećao je broj putnika u prvih devet meseci, pokazuju podaci Aerodroma “Nikola Tesla”.

Saobraćaj

Let do Dortmunda sa niškog aerodroma “Konstantin Veliki”

Niskobudžetne aviokompanija Wizz Air uvodi peti redovni let sa niškog aerodroma “Konstantnin Veliki”, do nemačkog Dortmunda.