Tuča poslanika vladajuće Partije pravde i razvoja i prokurdske Narodne demokratske partije u turskom parlamentu

Tuča poslanika vladajuće Partije pravde i razvoja i prokurdske Narodne demokratske partije u turskom parlamentu

U turskom parlamentu juče je ponovo izbila tuča između poslanika vladajuće partije i opozicije koji su razmenili udarce i gađali se flašicama vode nakon žučne svađe zbog promene ustava.

Odbor za ustavna pitanja parlamenta zasedao je danas povodom predloga vlade da se ukine imunitet poslanicima nakon što je sednica prošle nedelje prerasla u nasilje.

Na snimcima se vidi kako se poslanici vladajuće Partije pravde i razvoja i prokurdske Narodne demokratske partije biju u prostoriji odbora nakon žučne verbale rasprave.

Šef poslaničkog kluba HDP u parlamentu Idris Baluken je u tuči iščašio rame, navode mediji.

Nekoliko poslanika je skočilo na stolove kako bi bolje uspelo da udari svoje protivnike sa visine dok su neki poslanici pokušavali da smire tenzije.

Poslanici su bacali flašice sa vodom i druge predmete po sobi, prenosi AFP.

Portparol vlade Numan Kurtulmus osudio je scene nasilja u parlamentu.

“Niko ne treba da se nada da će ovakvim ponašanjem naterati vladu da odustane od svojih planova”, upozorio je on i dodao da “šta god da se desi, predlog da se ukine imunitet poslanika biće predstavljen u parlamentu”.

Kurdi protiv predloga vlade

Odbor za ustavna pitanja parlamenta razmatra predlog vlade da se poslanicima ukine poslanički imunitet, koji je već ranije izazvao slične tenzije.

Mera treba da se primenjuje na sve političke stranke, ali protivnici sadašnje vlade u njoj vide manevar vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) da se uništi prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) čijim poslanicima bi moglo da se sudi zbog navodne podrške separatističkoj Radničkoj partiji Kurdistana (PKK) koja je zabranjena.

Izvor:Agencije
Previous Venecuela: Peticija za opoziv predsednika države
Next Dinar bez značajnije promene, u sredu 122,58 dinara za evro

You might also like

Geopolitika

Generalni sekretar NATO-a upozorio Trampa: Stabilna Evropa je strateški interes SAD

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa “jedni bez drugih” nije opcija za Evropu ni za Sjedinjene Države, prenose britanski mediji.

Geopolitika

Evropa zadovoljna ishodom parlamentarnih izbora u Holandiji

Dan posle parlamentarnih izbora u Holandiji Evropa može da odahne, ne samo zato sto je pobedio liberalni premijer Mark Rute, već što je izgubio desničar Gert Vilders, ocenjuju evropski mediji.

Geopolitika

SAD aktiviraju protivraketni štit u Rumuniji, Moskva osuđuje odluku

Sjedinjene Države će danas u bazi Devesel na jugu Rumunije aktivirati protivraketni štit, koji će činiti deo većeg evropskog kontroverznog raketnog sistema.