Pad vrednosti australijskog i novozelandskog dolara, RBA snizila referentnu kamatu

Pad vrednosti australijskog i novozelandskog dolara, RBA snizila referentnu kamatu

Vrednost australijskog dolara pala je prema američkom više od jedan odsto nakon što je Centralna banka Australije (RBA) neočekivano snizila kamatne stope, prvi put u godinu dana.

U današnjem trgovanju (po lokalnom vremenu) dolar je u minusu 1,23 odsto, na 0,7576 US$, što je njegov najniži nivo od 27. aprila.

Centralna banka Australije iznenadila je jutros tržišta smanjenjem referentne kamate sa prethodnih 2 odsto, na 1,75 odsto . Poslednji put RBA je menjala kamatne stope u maju 2015.

Odluka monetarnih vlasti Australije dolazi nakon prošlonedeljnih podataka koji su pokazali da su potrošačke cene u zemlji pale u proseku za 0,2 odsto, što je ispod očekivanja da će inflacija porasti 0,3 odsto. Na godišnjem nivou inflacija je pala na 1,3 odsto. Ciljana inflacija RBA kreće se od dva do 3 odsto.

Berza u Australiji trenutno je reagovala na potez RBA usled čega je glavni indeks S&P/ASX 200 porastao 2,11 odsto.

Foto:www.cnbc.com

Foto:www.cnbc.com

Novozelandski dolar pod pritiskom podataka iz Kine

Niže kamatne stope u Australiji i slabi makroekonomski podaci iz Kine, najvećeg tržišta za australijski izvoz i drugog najvećeg novozelandskog, oslabili su vrednost “kivija” za 0,23 odsto, na 0,7004 američka dolara.

Indeks aktivnosti u proizvodnom sektoru u Kini, Caixin PMI indeks, pao je u aprilu na 49,4 poena sa 49,7 u prethodnom mesecu, dok je izveštaj vlasti u nedelju ukazivao na blagi rast aktivnosti u tom sektoru.

To nije dovoljno, kažu analitičari, koji su očekivali rast na 49,9 poena, da bi se moglo zaključiti da se druga po veličini svetska ekonomija oporavlja nakon dugog perioda usporavanja.

Izvor:Agencije

Previous EU pooštrava granične kontrole u Šengenu
Next Goldman Sachs: Budućnost je u manje bogatim ulagačima

You might also like

Svetske berze

Evropske berze pod pritiskom Trumpove pobede

Na evropskim berzama u sredu ujutro cene akcija oštro su pale jer na tržištima vlada nesigurnost nakon neočekivane pobede Donalda Trumpa na američkim predsedničkim izborima.

Berza

Dinar bez promene, srednji kurs 118,69

Dinar je i danas ostao na približno istom nivou prema evru kao juče i zvanični srednji kurs iznosi 118.6836 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Berza

Dinar oslabio prema evru, ojačao u odnosu na dolar

Dinar je oslabio 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za utorak iznosi 123,2355 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.