Korzikanski separatisti (privremeno?) odustaju od oružane borbe

Korzikanski separatisti (privremeno?) odustaju od oružane borbe

Separatistički Front nacionalnog oslobođenja Korzike (FLNC) najavio je prekid oružanih borbi kako bi omogućio novoj ostrvskoj vladi, koju vode nacionalisti, da “mirno ispuni svoj mandat”.

“Prestanak vojnih akcija ne znači i predaju oružja”, navodi se u saopštenju FLNC pročitanog pozvanim novinarima na tajno organizovanoj konferenciji u noći sa ponedeljka na utorak.

Iako naša organizacija dugo godina nije pokretala vojne akcije, nikada nismo objavili primirje ili predaju oružja” pročitao je saopštenje maskirani pripadnik FLNC, okružen tridesetoricom svojih drugova koji su takođe nosili fantomke na glavi.

“”Danas(…) želimo dati naš doprinos miru i izgradnji naše nacijei Korzike 21. veka kroz mirovni proces pokrenut od strane UN”, kaže se u još saopštenju, prenosi portal Corse.

FLNC, formirana 1976. i druge frakcije, organizovali su na Korzici stotine napada tokom 40 godina, sa zahtevom da se priznaju “nacionalna prava korzikanskog naroda” uključujući državljanstvo, jezik i kulturu.

Izvor:

Previous Apple i dalje vladar na tržištu tablet uređaja
Next U Nemačkoj najniža stopa nezaposlenosti u Evropi

You might also like

Politika

Bosna i Hercegovina: 130 državljana u redovima Islamske države, 45 poginulo

Na strani terorističke organizacije Islamske države (IS) bori se 130 državljana Bosne i Hercegovine, izjavio je državni ministar bezbednosti Dragan Mektić u razgovoru sa delegacijom Parlamentarne skupštine NATO-a i upozorio

Geopolitika

Donald Trump: Iskorišćava nas praktično svaka od G7 zemalja

Američki predsednik Donald Trump je izjavio da je samit Grupe sedam (G7) industrijski razvijenih zemalja bio “veoma dobar”, a da je kanadski premijer Justin Trudeau naučio lekciju.

Geopolitika

Erdogan zapretio: Evropljani neće moći da bezbedno hodaju ulicom ako ne promene stav prema Turskoj

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas da Evropljani širom sveta neće moći da bezbedno hodaju ulicom ako ne promene stav prema Turskoj, i pozvao Evropu da poštuje ljudska