Komercijalna banka: Dobit u I kvartalu 1,4 milijarde dinara usled manjih otpisa

Komercijalna banka: Dobit u I kvartalu 1,4 milijarde dinara usled manjih otpisa

Najveća domaća banka pod kontrolom države, Komercijalna, ostvarila je u prvom tromesečju tekuće godine bruto dobit od 1,4 milijarde dinara što je skoro sedam puta bolji rezultat u odnosu na isti period prošle godine.

Ovaj rast profitabilnosti došao je kao posledica smanjenih otpisa i rezervisanja koji su pali 64,6 odsto na 492,1 milion dinara.

Kada je u pitanju osnovni biznis banke, nije zabeležen veći pad profitabilnosti. Prihod od kamata je smanjen 15,5 odsto na 4,3 milijarde dinara, ali je usled pada i rashoda profitabilnost iz ovog segmenta smanjena tek 2,3 odsto na 3,4 milijarde dinara. Prihod od naknada se zadržao na 1,4 milijarde dinara, dok je dobit po ovom osnovu porasla 1,8 odsto na 1,2 milijarde dinara.

Aktiva banke na kraju marta dostigla je 409,6 milijardi dinara što je rast od 4,5 odsto od početka godine.

Akcije Komercijalne u 2016. beleže pad vrednosti od 13,8 odsto, a po poslednjoj ceni od 1.400 dinara tržišna vrednost banke iznosi 23,5 milijardi dinara (oko 192 miliona EUR).

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Konsolidovana dobit Energoprojekta 1,04 milijarde dinara, rast od 1,3 odsto
Next Venecuela: Peticija za opoziv predsednika države

You might also like

Kompanije

Varta planira javnu ponudu akcija

Nemački proizvođač baterija, Varta, planira još jedan pokušaj inicijalne javne ponude (IPO) svojih akcija na Frankfurtskoj berzi.

Kompanije

Munich Re zabeležio pad profita u poslednja tri meseca 2016. godine

Nemačka osiguravajuća kompanija, Munich Re, objavila je pad profita u poslednjem kvartalu prošle godine usled većih troškova zbog oluja i potresa, kao i slabijeg investicionog rezultata.

Industrija

Jedinstvo očekuje rast prihoda od 20 odsto u tekućoj godini

Proizvodno montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna objavilo je godišnji izveštaj za prošlu godinu u kojoj je, kao što je već poznato, ostvaren nekonsolidovani prihod od 3,7 milijardi dinara (pad od