EU pooštrava granične kontrole u Šengenu

EU pooštrava granične kontrole u Šengenu

Zbog migrantske krize i nedavnih terorističkih napada pet zemalja uputilo zahtev da se dozvoli članicama da produže graničnu kontrolu u zoni Šengena, a Evropska unija će ove nedelje da dozvoli taj zahtev.

Nemačka, Francuska, Austrija, Danska i Švedska uputile su pismo Evropskoj komisiji u kojem kažu da granična situacija ostaje “izuzetno nestabilna” i traže da im se produži pravo na graničnu kontrolu, javlja AFP pozivajući se na neimenovane evropske izvore.

Na pitanje AFP-a kada će se odlučivati o ovom zahtevu, jedna portparolka EK je rekla da se “odluka sprema za sredu”.

Evropski izvori navode da je Komisija spremna da odobri mere u skladu sa takozvanom “mapom puta” za ponovno uspostavljanje normalnog funkcionisanja Šengena “do kraja godine”.

Prošle godine je nekoliko zemalja Šengena ponovo uvelo granične kontrole zbog povećanog priliva migranata.

Pravila EU predviđaju da zemlje mogu ponovo da uvedu granične kontrole najduže dve godine u periodima od po maksimalno šest meseci, u izuzetnim okolnostima kada su granice ugrožene.

foto: nbcnews.com

foto: nbcnews.com

Komisija je spremna da zaključi da je to slučaj na grčko-turskoj granici.

Pismo pet zemalja u koje je AFP imao uvid, kaže da je “značajan broj migranata još uvek u Grčkoj i duž balkanske rute”.

Kako se dodaje, situacija je izuzetno nestabilna i teško predvidljiva, tako da centralnomediteranska ruta (od Severne Afrike do Italije) ostaje još jedan izvor brige.

“Sa našeg stanovišta, ovo ugrožava funkcionisanje Šengena bez unutrašnjih graničnih kontrola i uopšte predstavlja ozbiljan rizik za javni poredak i bezbednost”, kaže se u pismu.

Napadi u Parizu i Briselu, kako se navodi, pokazuju da će “terorističke grupe verovatno pokušati i iskoristiti nedostatke graničnih kontrola”.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Dinar bez značajnije promene, u sredu 122,58 dinara za evro
Next Pad vrednosti australijskog i novozelandskog dolara, RBA snizila referentnu kamatu

You might also like

Društvo

Britanija: Rekordna zaposlenost, skaču i zarade

Broj zaposlenih ljudi u Britaniji neočekivano je porastao u tri meseca zaključno sa novembrom. 

Društvo

Izbori u Srbiji: Otvorena biračka mesta

Jutros u sedam sati ujutro otvorena su biračka mesta na kojima će građani Srbije danas glasati na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima .

Društvo

Na tavanu pronašao izgubljenu Caravaggiovu sliku

U jugozapadnoj Francuskoj slučajno je na tavanu pronađena izgubljena slika Caravaggioa, velikog italijanskog slikara, prenela je danas agencija France presse.