Azijske berze: Oprezna trgovina na berzama

Azijske berze: Oprezna trgovina na berzama

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno jer nema vesti koje bi podstakle tržišta, dok je kurs dolara prema jenu zaronio na novi najniži nivo u 18 meseci.

U Hong Kongu su u 7,30 sati cene akcija bile na gubitku više od 1 posto, dok su u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Šangaju porasle između 0,2 i 1,6 posto. U Japanu se zbog praznika neće raditi od utorka do četvrtka, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio gotovo nepromenjen u odnosu na juče.

Na samom početku današnjeg trgovanja taj je indeks bio u plusu 0,4 posto, zahvaljujući jučerašnjem usponu cena akcija na Wall Streetu, nakon prošlonedeljnog pada.

Međutim, entuzijazam ulagača ubrzo je splasnuo jer nema vesti koje bi podržale rast tržišta.

Naprotiv, PMI indeks aktivnosti u proizvodnom sektoru u Kini oslabio je u aprilu 14. mesec zaredom, pokazalo je jutros izveštaje koje sastavljaju privatne kompanije, dok je izveštaje vlasti u nedelju ukazivalo na blagi rast aktivnosti u tom sektoru.

To nije dovoljno, kažu analitičari, da bi se moglo zaključiti da se drugo po veličini svetska ekonomija oporavlja nakon dugog razdoblja usporavanja.

Ni cene nafte više berzama ne pružaju takvu podršku kao proteklih nedelja kada su snažno rasle i dostigle najviše nivoe u pet meseci.

Poslednjih su dana cene ′crnog zlata′ malo u uzlaznoj, malo u silaznoj putanji. Juče su pale oko 3 posto, nakon što je objavljeno da se proizvodnja OPEC-a u aprilu primakla najvišim nivoima u istoriji, dok je potražnja zbog slabosti globalne ekonomije i dalje slaba.

foto: advisorhubinc.com

foto: advisorhubinc.com

Nakon jučerašnjeg oštrog pada, jutros je cena barela na londonskom tržištu porasla 20-ak centi, na 46,05 dolara, a za toliko je barel poskupeo i na američkom tržištu, na 44,98 dolara.

A na valutnim tržištima japanski jen i dalje jača, nastavivši uspon od prošle nedelje kada je japanska centralna banka odlučila da neće uvesti nove podsticajne mere, što je ulagače navelo na špekulacije da je u Japanu možda okončan ciklus labavljenja monetarne politike.

Kurs dolara skliznuo je jutros, po prvi put od oktobra 2014. godine, ispod nivoa od 106 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 106,20 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cena evra dostigla 1,1535 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1465 dolara.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, jutros zaronio na najniži nivo od januara prošle godine.

Od početka ove godine dolarov indeks skliznuo je gotovo 7 posto, a pritisak na dolar posledica je uverenja ulagača da američka centraln banka zbog usporavanja rasta tamošnje ekonomije neće pre leta povećati kamatne stope, možda tek na sednici u septembru.

Uz to, ulagači špekulišu da evropska i japanska centralna banka neće dodatno olabaviti monetarnu politiku jer dosadašnji rezultati nisu baš impresivni.

“Tržišta nam govore da evropska i japanska središnja banka nisu uspele u svojoj misiji monetarnog podsticanja i da njihove politike ne donose ono što se očekivalo. A to loše utiče na tržišta kapitala”, kaže Cliff Tan, direktor u Bank of Tokyo-Mitubishi UFJ.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Indeksi rastu, Amazon u plusu
Next Sergio Marchionne novi generalni direktor Ferrarija

You might also like

Berza

Evropske berze: Indeksi porasli više od 3 odsto, nafta opet iznad 50 dolara, zlato u minusu

Cene akcija na evropskim berzama u ponedeljak su snažno porasle podržane rezultatima anketa koje su pokazale da većina građana Velike Britanije ne želi napustiti Evropsku uniju.

Tema dana

Brexit: Izlazak Velike Britanije iz EU ne bi bila dobra vest za dužnike u švajcarskim francima

Građani Velike Britanije na referendumu danas odlučuju o izlasku ili ostanku zemlje u Evropskoj uniji. Poslednje ankete pokazuju da je podrška Brexitu u vođstvu za jedan procentni poen.

Berza

Wall Street: “Indeks straha” na najnižem nivou u poslednjih 8 meseci

Cene akcija na američkim berzama u sredu su porasle, podržane porukom predsednice Federalnih rezervi da američka centralna banka neće uskoro podizati kamatne stope.