Zec: MMF kod svih bolesnika primenjuje standardnu terapiju

Zec: MMF kod svih bolesnika primenjuje standardnu terapiju

Međunarodni monetarni fond je pod nesumnjivim američkim uticajem. Standardna terapija koja se nudi svakom bolesniku je uvek ista bez obzira na stanje bolesnika, kaže profesor ekonomije Beogradskog univerziteta Miodrag Zec u emisiji ‘Monitor’ na radio televiziji Vojvodina.

Kada međunarodni monetarni fond dođe u neku malu zemlju to znači da je njena vlada izgubila kontrolu nad svojim budžetom i platnim bilansom. Stoga je, dodaje, primorana da zatraži pomoć MMF-a da bi rešila goruća pitanja vezana za spoljnu likvidnost.

“Zato je najbolja ona vlada kojoj ne treba MMF. S druge strane, MMF interveniše samo u malim zemljama a nikad u velikim, i to govori o njegovoj pravoj prirodi”, ukazuje Zec u razgovoru za RTV.

On navodi da se u odnosu prema MMF-u, države mogu podeliti na dve grupe.

“Jedne vrlo burno reaguju i bore se da MMF ne dođe; takvi su slučajevi u Argentini, Rusiji ili u Mađarskoj u poslednje vreme. Drugu grupu čine zemlje gde su gotovo euforični kada dođe MMF. To je recimo slučaj sadašnje Srbije, gde vlada proglašava ciljeve MMF-a za nacionalne a Fond služi vladi kao potpora da utvrdi svoj kurs”, ukazuje.

Profesor navodi da su srpska i druge ekonomije zemalja bivše Jugoslavije u velikoj meri zavisne od MMF-a i da je on stalno ovde prisutan, “kao neki Damoklov mač nad našim sudbinama”.

Institucije “pod nesumnjivim američkim uticajem”

Zec objašnjava da je ova organizacija, koja uređuje međunarodnu likvidnost i međunarodni finansijski poredak, nastala pred kraj Drugog svetskog rata 1944. godine, u mestu Breton Vudsu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Foto:flickr

Foto:flickr

“Amerika je iz rata izašla kao najveća svetska sila i želela da napravi institucije koje će bitno urediti svetsku privredu. Tako je nastao MMF, tako je nastala i Svetska banka, i to su institucije pod nesumnjivim američkim uticajem”, kaže profesor Zec.

“Ona je, uz druge zemlje, njihov osnivač, ona ima najviše kapitala, dolar je rezervna valuta. Konfiguracija svih unutrašnjih odnosa je takva da obezbeđuje dominaciju SAD u MMF-u”.

Kao što je poznato, Bretonvudskim sistemom vrednost valute svake članice bila je vezana za zlato.

“Kada je Amerika izašla iz tog sistema 1971. godine, ona je praktično izvukla ugaoni kamen iz temelja MMF-a, ali je on ipak nastavio da postoji”, pojašnjava ovaj ekonomista.

Navodi da MMF ima svoju standardnu terapiju koju nudi nezavisno od toga gde je bolesnik – u Latinskoj Americi, u centralnoj ili istočnoj Evropi, i bez obzira na to u kakvom stanju su društvo ili država.

“Kada dođe MMF, ključno je pitanje zašto je nastala kriza i ko se njome okoristio. Jer, sve krize se završavaju socijalizacijom gubitaka i privatizacijom dobitaka”, upozorava Zec.

Emisiju Biznis monitor u kojoj je gostovao prof. dr Miodrag Zec možete pogledati ovde.

Izvor: RTV.rs
Previous Nakon pola veka: Američki kruzer u vodama Kube
Next Greenpeace Holandije objavio tajne dokumente o TTIP

You might also like

Makroekonomija

Privredni rast Srbije bi u ovoj godini mogao biti znatno iznad prognoziranih 1,8 odsto

Narodna banka Srbije (NBS) smatra da nedavno objavljeni rezultati statističkog zavoda ukazuju na to da postoji prostor da privredni rast u ovoj godini bude znatno iznad februarske prognoze od 1,8

Kompanije

Karić potvrdio da je zainteresovan za kupovinu PKB-a

Vlasnik “BK grupe” Bogoljub Karić izjavio je da je zainteresovan za kupovinu Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB), ali da o tome nije razgovarao ni sa kim iz vlasti.

Kompanije

Delta holding želi da uloži u Sava Centar duplo više od traženog

Kompanija “Delta holding” jedina je poslala ponudu za učešće u javno-privatnom partnerstvu za rekonstrukciju Sava centra i upravljanje tom ustanovom.