Severna Koreja: Prva pljačka banke u istoriji

Severna Koreja: Prva pljačka banke u istoriji

U Severnoj Koreji je 4. aprila  u sred bela dana opljačkana banka, što je prvi takav slučaj u čitavoj istoriji postojanja te države.

Kako prenose mediji meta pljačkaša je bila lokalna filijala Centralne banke Severne Koreje u lučkom gradu Čhončžinu na severoistoku zemlje.

Banka se nalazi u prometnom delu grada i ima obezbeđenje, ali sudeći po svemu, ono se nehajno odnosilo prema svojim obavezama, jer je nije bilo na radnom mestu kad se desila pljačka.

Prestupnici su ušli u banku i naterali službenike da im predaju sav novac koji se u tom trenutku nalazio u banci — oko 70 miliona vona, što je nešto manje od 9.000 dolara.

Prema mišljenju istražitelja koji su uskoro stigli na lice mesta neko od službenika banke je pomagao pljačkašima. Kriminalci su tačno znali kada će čuvari napustiti svoje radno mesto i kada će u sefovima biti dovoljno novca.

Uoči 7. kongresa vladajuće Komunističke partije Severne Koreje u sefovima u bankama je bilo više novca nego obično zbog priprema različitih svečanosti.

Nakon pljačke mere bezbednosti u ostalim bankama provincije su pojačane. Banka koja je opljačkana za sada je zatvorena, piše Sputnik.

Izvor:Sputnik
Previous Facebook: Uvodi se nova klasa akcija zbog Marka Zuckenberga
Next Portoriko: Dug od 422 miliona dolara ne možemo da vratimo

You might also like

Društvo

Beograd dobio laboratoriju za otkrivanje urođenih bolesti kod beba već u prvim danima

U GAK Višegradska danas je otvorena Nacionalna laboratorija za skrining urođenih metaboličkih, endokrinih i drugih bolesti novorođenčadi, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je ovo važan dan za

Nauka

CPN tribina: Šta se dogodilo sa naukom u Srbiji?

I pre nego što je raspisan konkurs Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za finansiranje projekata u novom istraživačkom ciklusu izazivao je raznovrsne polemike.

Društvo

Forbes objavio listu najbogatijih žena na svetu

Od 2043 najbogatijih ljudi na svetu po listi koju je sačinio Forbes, 227 su žene – što je više za 25 u odnosu na prošlu godinu. Žene, koje čine 11