Nakon pola veka: Američki kruzer u vodama Kube

Nakon pola veka: Američki kruzer u vodama Kube

Prvi američki turistički brod za krstarenje prošao je danas kroz Floridski moreuz i uplovio u Havanu posle skoro 50 godina, čime je obnovljen pomorski saobraćaj izmedju Kube i SAD.

“Adonia” američke kompanije “Carnival” sa 704 putnika prvi je američki turistički brod koji je doplovio u Havanu otkako je krajem 1970-tih godina tadašnji predsednik SAD Džimi Karter ukinuo zabranu američkim brodovima da putuju na Kubu.

Ograničenja su ponovo uvedena posle Karterovog odlaska iz Bele kuće i ukinuta su tek kada su lideri dveju zemalja Barak Obama i Raul Kastro proglasili normalizaciju odnosa 17. decembra 2014. godine.

Uplovljavanjem “Adonie” u havansku luku obnovljen je pomorski saobraćaj izmedju SAD i Kube posle višedecenijske blokade Floridskog moreuza.

SAD su blokirale plovne pravce ka Kubi tokom Kubanske raketne krize početkom 1960-tih godina, zbog čega je više hiljada Kubanaca pokušavalo da doplovi do Floride na splavovima koje su sami napravili, a mnogi od njih su pritom izgubili život.

Procenjuje se da će turistička krstarenja doneti Kubi 80 miliona dolara godišnje, navodi se u izveštaju Američko-kubanskog trgovinskog i ekonomskog saveta.

Američka kompanija “Carnival” saopštila je da će “Adonia” dva puta mesečno krstariti od Majamija do Havane, a sedmodnevni aranžman će koštati 1.800 dolara po osobi i obuhvataće obilazak najvažnijih kulturnih i istorijskih znamenitosti Kube.

Kubanska vlada saopštila je prošle nedelje da je svim Kubancima ukinuta zabrana putovanja morem, čime se ukida višegodišnja zabrana kojom je bilo ilegalno putovati u SAD pomorskim putem.

Izvor:Beta
Previous Ilirika 728 x 90 ver2
Next Zec: MMF kod svih bolesnika primenjuje standardnu terapiju

You might also like

Društvo

Zbog nevremena u SAD odložen sastanak Donalda Trampa i Angele Merkel

Sastanak američkog predsednika Donalda Trampa s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predviđen za utorak u Vašingtonu, odložen je zbog nevremena na severoistoku SAD, saopštila je večeras Bela kuća.

Politika

Donald Trump: Društvene mreže imaju veću moć nego novac

“Nastaviću da koristim društvene mreže,  ali da ću od sada biti suzdržaniji”, obećao je novoizabrani predsednik SAD-a Donald Trump u emisiji „60 minuta“.

Energetika i naftna industrija

Obama zabranio bušenje nafte i gasa u Atlantskom i Arktičkom okeanu

Američki predsednik Barak Obama je trajno zabranio bušenje nafte i gasa u velikim područjima Arktika i Atlantskog okeana, što je jedan od njegovih posljednjih poteza u zaštiti okoline pre nego